Zatvori
Mnogi kristali su krhki i lomljivi. Kristali koji su slojeviti ili u grozdu inutfii mogu da se razdvoje. Kristali poput selenita su hidrosolubilni (rastvaraju se u vodi). Polirane površne i prirodni šiljci se lako izgrebu i oštete. Kotrljano kamenje (kotrljanje - pretežno amaterska tehnika poliranja dragog kamenja u okrugle i nepravilne "oblutke", kotrljanjem u bubnju koji rotira, prvo sa grubim abrazivom, a zatim sa prahom za poliranje - prim. prev.) je izržljivije. Beskrajni sati kotrljanja u abrazivu čini njihovu površinu čvrstom. Kotrjano kamenje možete držati zajedno u torbici, ali bi ostali kristali trebalo da se čuvaju posebno. Kada ih ne koristite, umotajte svoje kristale u svilenu tkaninu ili somot. To sprečava oštećivanje i čuva kristale od apsorpcije stranih emanacija. Kristali treba da se očiste kada ih kupite i posle nošenja i upotrebljavanja za lečenje. Uvek očistite nakit koji dobijete od nekoga, zato što je moguće da sadrži negativne vibracije, koje može da vam prenese. Nekim kristalima nikada nije potrebno čišćenje. Citrin, kijanit i azeztulit su samopročiščavajući. Cisti kvare i karneol čiste druge kristale i posebno su korisni za osetljivo i krhko kamenje, ali njima samima posle toga može biti potrebno čišćenje.
ČIŠĆENJE KRISTALA

Kristali koji nisu krhki ili dualni mogu da se stave pod tekuću vodu ili da se potope u more ili u slanu vodu. Dok to radite, usmerite pažnju na ideju da će sva negativnost biti isprana, a kristal ponovo napunjen energijom. Ostavljanje kristala nekoliko sati na svetlosti sunca ili meseca takođe može da mu dopuni „baterije", pod uslovom da nije kamen kojem boja bledi na sunčevoj svetlosti; takođe, treba dobro paziti da se zraci ne usmere tamo gde bi mogli da zapale nešto imajte na umu da se sunčeva svetlost kreće u luku kako dan odmiče.

Krhki kristali ili grozdovi mogu da se ostave u morskoj ili u kamenoj soli preko noći. Pažljivo obrišite svako zrnce soli posle, pošto bi ona mogla da ošteti kristal, posebno u vlažnoj atmosferi.

Neki kristali imaju sposobnost da čiste druge kristale. Držite karneol u torbici sa kotrljanim kamenjem i nikada nećete morati da ih čistite nijednim drugim metodom. Mali kristal može da se položi na grozd čistog kvarca i da se ostavi da prenoći.

Možete da nadimite kristale ili da ih provučete kroz plamen svece. Možete takođe da ih vizualizujete okružene svetlom, koje ih čisti i ponovo puni energijom.

Jedan od najlakših načina da očistite kristale jeste da koristite namenski napravljen pročišćivač, koji možete naći preko interneta. Treba da stavite samo kap ili dve na kristal, ili da rapršivačem poprskate vodom u koju je dodato nekoiko kapi pročišćivača - ovo ne oštećuje krhke kristale, ako se lagano poprskaju.