Zatvori
LETO 2018.!
 
 

Naši učenici su ponovo imali priliku da posete letnji kamp u mestu Grafenbah, u Austriji. Za razliku od prošle godine, ove godine u avgustu smo na kamp išli dva puta. Tema oba ovogodišnja kampa bila je ekologija i zaštita životne sredine, te je osmišljen bogat program u ovom predivnom okruženju, gde se priroda ceni i čuva.
Učesnici su mogli da steknu nove prijatelje iz Poljske, Češke, Hrvatske, Grčke, Ukrajine i Austrije i zajedno su širili svoje znanje nemačkog jezika u internacionalnim timovima. U manjim grupama omladinci su učestvovali u kreativnim radionicama, u kojima su pokazivali timski rad i kreativnost, širili znanja na temu ekologije, sve to naravno koristeći nemački. Na internacionalnim večerima su upoznavali druge kulture i običaje. Svaka grupa je prezentovala svoju državu na zabavan način. Učesnici su mogli da probaju tipičnu hranu neke države, uče njene tradicionalne plesove,  kao i neke izraze na drugim jezicima. Pored radionica su dane ispunjavale razne sportske aktivnoti i turniri, pešačenja kroz predivnu prirodu i obilazak obližnjih mesta. U ponudi su bila i dva celodnevna izleta u Klagenfurt i Grac, gde su podeljeni u  grupe dobijali interesatne zadatke, koje su kasnije i prezentovali. U Klagenfurtu nas je poslužilo vreme, te su mnogi učesnici iskoristili mogućnost kupanja u predivnom jezeru. Takođe smo imali priliku da obiđemo hidroelektranu, gde smo čuli mnogo o tom načinu dobijanja električne energije.

Ovo je odlična prilika za rad na nemačkom jeziku van učionice i kroz kontakt sa maternjim govornicima.  Razne programske aktivnosti, upoznavnje novih kultura i za širenje kruga prijatelja čine letnje kampove nezaboravnim i već se radujemo sledećem!