Zatvori
                            GRANE JOGE


Najpre treba razumeti da je Joga jedna i jedinstvena. Svaka podela na grane, stilove, nivoe, slojeve, faze(aštange), tipove i sl. je samo uslovna, u smislu da neki jogiji imaju ve─çu sklonost ka jednom aspektu joge, a neki drugi jogiji ka nekom njenom sasvim drugom aspektu ili dimenziji. Na zapadu se to ne shvata dovoljno jasno, i zato moram da naglasim da baviti se jednom granom jogom ne isklju─Źuje bavljenje i drugim njenim granama, a tako─Ĺe i ako suzite svoj rad na jednu granu joge, svaka joga posebno ima u sebi ve─ç sadrzane u nekoj manjoj ili ve─çoj meri i ostale grane ili tipove joge.

                                                 Princip bhakti se pojavljuje u svim jogama

Razmotrimo na primer osnovni princip bhakti iz Bhakti Joge. Recimo u Rad┼ża Jogi u 2. stepenu Niyame imate princip Išvara Pranidhane - ili predanost Išvari, što je o─Źigledno princip Bhakti (ljubavi, odanosti, predanosti, i posve─çenosti) ili Devocije. U Gjana Jogi u njenom 3. stepenu tzv. Šat Sampati (6 blaga), imate princip Šradha ili poverenja, vere (u svete spise, jogu i u─Źitelja). U Karma jogi to je princip posve─çenog slu┼żenja ili rad posve─çen najvišem idealu (jogi, humanosti, društvenom dobru i sl.). Isto je sa ostalim jogama.

Tako, ako Jogu najšire podelimo, mo┼żemo re─çi da ima 4 osnovne grane ili tipa, jer i sam ─Źovek ima 4 osnovne osobine ili sklonosti. To je sklonost intelektu (razumu, samoanalizi, filozofiji, istra┼żivanju) ili Gjana Joga, sklonost emocijama(posve─çenosti, zaljubljenosti, ┼żrtvovanju, ceremoniji, predaji) ili Bhakti Joga, sklonost ka radu (anga┼żovanju, akciji, gra─Ĺenju) ili Karma Joga i sklonost ka psihologiji i radu na sebi (samoposmatranju, udubljivanju, samokontroli) ili Rad┼ża Joga.

Postoje i neki manje poznati joga sistemi ili grane joge, koje bi se isto mogle nazvati kompletnim jogama, mada ih primenjuju samo izvesni joga specijalisti, a to su Mantra Joga, Swara Joga, Hatha Yoga i Nada Joga, a tako─Ĺe i potpuno izgra─Ĺeni sistemi joga ve┼żbanja (napredne joga tehnike) kao recimo Joga Nidra, Prana Vidja, Šatkarme(tehnike pro─Źiš─çenja) ili drevne Tantre (ritualna Joga). Sem ovih koliko toliko poznatih grana joge i tehnika, postoje i nekoliko visoko spiritualnih joga, koje se tradicionalno predaju samo visoko posve─çenim u─Źenicima joge, od strane kompetentnih u─Źitelja (Joga a─Źarya ili Gurua), a to su Kundalini Yoga, Laya Joga, Kriya Joga, i Guru Joga.