Zatvori
                               FITNESS
Ve─çina ljudi se fitnesom bavi da bi vizuelno dobro izgledala.Prvi korak ka odlasku u fitnes centar obi─Źno se u─Źini posle vi─Ĺenja svog odraza u ogledalu.Naravno da nije loše prona─çi motiv za ve┼żbanje i u fizi─Źkom izgledu, ali ukoliko sagledamo i neke druge faktore koji uti─Źu na naše zdravlje ili funkcionisanje uopšte, vide─çemo da postoji  još mnogo razloga za fizi─Źku aktivnost.

                                        FITNES U REKREACIJI

Termin ili nov na─Źin vezbanja, stil ┼żivota i filozofija, slobodno vreme i društvo, status i imidz, zadovoljstvo, potreba i raspolo┼żenje, dobra pripremljenost u sportu, dobra kondicija, aktuelnost, savremenost i profitabilnost, modni trend. Mo┼żemo slobodno re─çi da je fitnes više ili manje sve od gore navedenog.

Biti " fit", podrazumeva niz korelativnih faktora: dobar fizi─Źki izgled, dobro psihi─Źko stanje i funkcionisanje u ┼żivotnoj sredini.Re─Ź " fitness" je anglosaksonskog porekla i proisti─Źe iz re─Źi "fit" koja ozna─Źava odgovaraju─çe sposobnosti koje omogu─çavaju da se telesni zadatak izvrši bez suvišnog napora. U svom širem kontekstu, re─Ź "fit" ozna─Źava telesni izgled, psihi─Źko stanje,  funkcije sistema i ponašanje u ┼żivotnoj sredini.

Opisati da neko vizuelno izgleda i ose─ça se "fit" zna─Źi prosto konstatovati: "Funkcionišem dobro, dobro izgledam i dobro se ose─çam."  Fitnes programi ve┼żbanja svrstavaju se u red aktivnosti koje,  su posebno pogodne za razvoj i odr┼żavanje funkcionalnlh i motornih sposobnosti, kao i morfoloških obele┼żja, dakle, onih dimenzija koje ─Źine suštinu zdravstvenog stanja. Osim toga,  oni imaju i mnoga druga obele┼żja koja im, kod velikog broja osoba razli─Źite starosti i pola, daju prednost u odnosu na standardne cikli─Źne aktivnosti.

                                            POREKLO FITNESA

Fitnes sistemi ve┼żbi došli su nam preko okeana, ta─Źnije iz SAD-a, gde su bum do┼żiveli '80-tih godina prošlog veka i njihova popularnost tamo je još uvek u punom jeku. Naše prostore po─Źeli su da osvajaju pre 20 godina kada su se, isprva studljivo, po─Źele da otvaraju teretane koje su u to vreme pose─çivali muškarci, najviše u ┼żelji da nabilduju svoje bicepse i tricepse. Vremenom su fitnes po─Źele da otkrivaju i devojke i ┼żene.

Kako se popularizovalo saznanje da iz fitness klubova ne izlaze samo nabildovana, ve─ç i zategnuta i lepo oblikovana tela, tako je po─Źela da raste popularnost ove aktivnosti me─Ĺu ┼żenskom populacijom. Fitnes klubovi su po─Źeli da ni─Źu jedan za drugim, mešoviti, samo za muškarce, samo za ┼żene, tako da sada, me─Ĺu mla─Ĺom populacijom, nije aktuelno pitanje da li ve┼żbaš, ve─ç gde ve┼żbaš..
 

                                       
       DELOVI FITNESA

Fitnes se sastoji iz nekoliko delova koji su namenjeni sportistima, rekreativcima, bolesnicima, tako da razlikuijemo:

   SPORTSKI FITNES PROGRAM:

    -sportsko dizanje tegova

    -sportski bodi bilding

    -sportski aerobik

    -sportski fitnes.

  
   REKREATIVNI FITNES PROGRAM

    -rekreativno dizanje tegova

    -rekreativni bodi bilding

    -rekreativni fitnes

    -slim program na trena┼żerima

    -grupno vo─Ĺeni program

            - aerobik, strecing, tae-bo, zumba,..

            - antistres program-joga,

            - program za zdravlje i dugove─Źnost-pilates, 5 Tibetanaca, Tai-─îi,

            - program za decu, sportiste, starije ljude.


   REHABILITACIONI FITNES PROGRAM, (dodatni program i usluge):

       -posle nekih operacija, povreda, trauma, ...

       -sauna, d┼żakuzi, slana soba, kiseoni─Źne komore, boravak u prirodi;

       -masa┼ża, skidanje celulita, limfna drena┼ża, akupunktura;

       -estetski tretmani: solarijum, kozmetika lica, manikir, pedikir, LPG;

       -savetovanje, psiho-terapije, life-kou─Źing, itd.;

                         

          INDIVIDUALNI PROGRAMI FITNESA

                                                          

Body building

Proces fizi─Źke regresije stanovništva mo┼że se efikasno zaustaviti ve┼żbanjem sa optere─çenjem, što dovodi do brzog razvoja miši─çne mase i naravno snage. Body building, ili oblikovanje tela danas predstavlja daleko ve─çi i kompleksniji program od pre 20-tak godina kada su se njime bavili isklju─Źivo muškarci ┼żele─çi da pove─çaju miši─çnu masu.

Danas je ovaj sport jedan od najprisutnijih me─Ĺu rekreativnim ve┼żbacima, a nezaobilazni vid treninga u teretani je i ve─çini profesionalnih sportista iz ve─çine a slobodno mo┼żemo re─çi i iz svih sportova.                                                         

                                                            Body toning

Program pod nazivom body toning je tipicno ┼żenski, programski specifi─Źan koji poseban akcenat baca na one delove ┼żenskog tela koji najpre dolaze na udar celulita i masnih naslaga.To su obi─Źno bokovi, zadnjica, butine i stomak. Kao što i sam naziv ka┼że, ovakvim treningom se posti┼że toniziranje i oblikovanje muskulature bez straha od pove─çanja miši─çne mase.Naravno sve je apsurd, ako ne bi komponovali ishranu koja je vrlo bitan propratni ─Źinilac! Body toning obuhvata kardio deo, zatim anaerobno-aerobni deo, ponovo kardio deo i na kraju relaksaciju i stre─Źing (istezanje) celog tela.


                                                     Redukcija telesne te┼żine

Redukacija telesne te┼żine- predstavlja posebno osmišljen sistem treninga namenjen “skidanju” ili “nabacivanju” telesne te┼żine.
Program skidanja telesne te┼żine je posebno interesantan jer se obra─ça velikom delu populacije koji su usled stati─Źnosti posla kojim se bave, neredovne, nepravilno izbalansirane ishrane obolevaju od naj─Źeš─çe bolesti današnjice - gojaznosti.

Gojaznost je, u pravom smislu te re─Źi, bolest i kao takvu je treba i tretirati, dugotrajnom i sistema─Źnom terapijom tj. treningom.

Sam trening moze biti organizovan u tri celine:
   - Uvodno kardio ve┼żbanje
   - Rad u parteru i na spravama
   - Završno kardio ve┼żbanje

          GRUPNI PROGRAMI FITNESA


Aerobik

Aerobik je vrsta treninga koja kombinuje ritmi─Źke aerobne ve┼żbe s istezanjem i ve┼żbama snage.Cilj aerobika je pove─çati snagu, elasti─Źnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. U na─Źelu se izvodi grupno, uz muziku i nadzor instruktora aerobika.

─îasovi aerobika, koji se naj─Źeš─çe odr┼żavaju u teretanama i fitnes centrima, podeljeni su prema intenzitetu treninga, tako da su polaznici smešteni u razli─Źite grupe s obzirom na njihovu telesnu spremnost.

Step aerobik

Step aerobik se javlja 1989. godine kao rezultat saradnje Gina Millera, Reebok master trenera i Reebok tehnologije. Glavna karakteristika ovog vida aerobika je koriš─çenje step-klupice pomo─çu koje se stvara interesantan ─Źas primeren svakom polazniku bez obzira na godine, pol i nivo utreniranosti.

Step-klupica pru┼ża neograni─Źenu mogu─çnost koriš─çenja za kreiranje aerobnog treninga bez obzira na to da li se radi o step koreografiji ili o workout programu!

Upravo ta raznovrsnost i neograni─Źeni broj ideja u kreiranju step koreografije omogu─çili su da ovaj vid aerobika zadr┼żi svoju popularnost i mesto u fitnes industriji više od deset godina!

Ve┼żba─Źi koji se odlu─Źe za ovaj program svakako mogu ra─Źunati na poboljšanje kardiovaskularnih i respiratornih funkcija organizma, smanjenje potko┼żnog masnog tkiva, poboljšanje cirkulacije,  oblikovanje miši─ça u harmoni─Źnu celinu, unapredjivanje zdravstvenog stanja.

Mix-aerobic

Prednosti: Namenjen je osobama koje vole dinami─Źan trening uz muziku ,i koje ┼żele promenu na svom telu u razvoju psihofizi─Źkih funkcija kao i odr┼żavanju ve─ç postignutih.

Mane: Ne mogu ga upra┼żnjavati osobe sa zdravstenim problemima, naro─Źito sa hroni─Źnim tegobama kardiorespiratornog i koštanog-zglobnog sistema. Tako─Ĺe nije za one koji ne vole glasnu muziku, naporan rad i intezivno znojenje. Predstavlja kombinaciju nekoliko vrsta aerobnih treninga. Naj─Źeš─çe se kombinuju elementi iz Aerobica, Tae-boa, Hi Low-a i ostalih aerobnih elemenata.

Pilates

Pilates  u poslednjih nekoliko godina je jedan od najpopularnijih vidova rekreacije kako u svetu tako i kod nas. Razlog tome je što ve┼żbanje pilatesa osim fizi─Źke aktivnosti, telu daje i neophodno opuštanje i uspostavlja ravnotezu izme─Ĺu fizi─Źkog i mentalnog. Tvorac pilates na─Źina ve┼żbanja je Jozef Pilates, ro─Ĺen 1880.godine blizu Dizeldorfa u Nema─Źkoj.

 

Jozef je kao dete bio bolešljiv i patio je od astme, a prele┼żao je i reumatsku groznicu,  bolest koja ostavlja posledice na ─Źitav organizam, posebno na motoriku.

Jozef je svoja fizi─Źka ograni─Źenja prevazišao upornim ve┼żbanjem. Svojim specijalnim metodama protiv atrofije miši─ça ve┼żbao je bolesnike prikovane za krevet.

Ve┼żbajuci pilates mo┼żete promeniti svoj izgled, ose─çaj i izdrzljivost svog tela. On formira telo na jedan potpuno druga─Źiji na─Źin bez agresivnih i napornih ve┼żbi, balansirajuci sve grupe misi─ça. Sastoji se iz laganih i opuštaju─çih pokreta koji telo itekako dovode u stanje potpune kondicije.

Pilates ve┼żbe podsti─Źu gipkost i izdr┼żljivost kako miši─ça tako i celokupnog tela, a akcenat se baca na miši─çe abdomena, ruku i ramenog pojasa, kao i le─Ĺa, jer su prvenstveno oni osnova za pravilno dr┼żanje tela.

 

Tae-Bo

Tae-Bo je visoko intezivan program ve┼żbanja sa pokretima i elementima borila─Źkih veština. 

Visok intenzitet, veoma zanimljiva koreografija i potrošnja velike koli─Źine kalorija su osnovne karakteristike ovog programa.

Prvi deo treninga podrazumeva stre─Źing i ve┼żbe zagrevanja,  potom visoko intezivni i dinami─Źni koreografski deo, a završni deo treninga je rezervisan za relaksaciju i  stre─Źing.

Body sculpting

Kako sam naziv ka┼że 'sculpting' - vajanje, oblikovanje, izgradnja, usavršavanje tela. Koncept treninga podrazumeva razli─Źite ve┼żbe koje se tokom treninga ponavljaju odre─Ĺenim redosledom.

Ve┼żbe mogu biti sa i bez optere─çenja zatim sa rekvizitima kao sto su flexi bar, vija─Źe, razli─Źiti fokuseri, d┼żak ,lopte ,medicinka, steper klupica...

Po svojoj strukturi body sculpting je jednostavan ali veoma dinami─Źan, intezivan i napredan program. Pa samim tim zahteva od ve┼żba─Źa adekvatnu ozbiljnost, posve─çenost i motivaciju u radu.

ZAKLJU─îAK

Cilj svakog rada iz oblasti fizi─Źke kulture, pa i ve┼żbi oblikovanja tela-fitnesa, je svestrano i harmoni─Źno razvijena li─Źnost. Kada se jednom stekne navika za bavljenje fitnesom, kasnije ne─çe predstavljati problem, jer je ─Źovek tada u formi i ose─ça se mnogo bolje. Najbitnije je da ostane privr┼żen zdravom na─Źinu ┼żivota.

 dr Bojan Jovanovi─ç, 2011.