Zatvori
ISTORIJA MASAŽE

Masaža postoji od najdrevnijih vremena. Čovek instinktivno trlja bolni i otečeni deo tela. Vrlo verovatno se masaža već odavno upotrebljavala u lečenju, posebno kod raznih bolesti lokomotornog sistema. Tragovi prvih masaža mogu se naći zapisani kod kineza i indusa čak 3.000 godina pre nove ere. Nazivala se Nei Jing i sadržala najranije kineske ideje o masaži. Koristila je masazu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla. Razvoj masaže u staroj Kini odvijao se uporedo sa razvojem medicine koja je uz lekove i trave primenjivala i akupunkturu. Japanci su pod uticajem kineske akupunkture vremenom izradili sličnu metodu - shiatzu ( shi = prst, atzu = pritisak), kojom su na poseban način, pritiskom prstiju i noktiju, vršili određeni oblik akupunkture. Indijska knjiga Ajur Veda, napisana 1800 godina pre Hrista, opisuje masažu kao trljanje i šamponiranje koje preporučuju za ozdravjenje tela.
http://athensmedicalmassage.net/communities/9/004/007/960/159/images/4533713529_pre.jpg

Egipatskim, Persijskim i Mesopotamskim knjigama pominje se dobrobit i korisnost masaže. U Grobnici Akmanthora 2330. godine p.n.e.(takođe poznata i kao "grobnica lekara") u Sahari, opisana su dva čoveka gde jedan provodi neku manuelnu terapiju na stopalima i rukama, najverovatnije masažu.

Rimljani i Grci su takođe čvrsto verovali u korisnost masaže. Homer, Sokrat i Platon, između ostalih, a Hipokrat je tvrdio da svi terapeuti moraju da znaju masažu. Terapeutsku masažu prvi uvodi Herodonas, Hipokratov učenik, za lečenje raznih istegnuća.  Iz drevne Grčke masaža je preneta u drevni Rim. Prvi zapis o sportskoj masaži nalazimo u knjizi Rimljanina Oribasiusa iz 4. v.n.e. Galen je mnoge probleme mišića tretirao masažom. Masaža je u drevnom Rimu primenjivana u medicinske, ali i u vojne i sportske svrhe, kao i u svakodnevnom životu. Rimljani su negovali hedonizam i sve što je donosilo ugodnost i prijalo čulima.

U Srednjem veku masaža nije bila popularna, jer je interesovanje za ljudsko telo i fizičko zdravlje izgubilo uporište u medicinskim krugovima. Srećom, sa pojavom Renesanse vratilo se interesovanje za ljudsko telo i njegovo zdravlje. Kako je medicinska profesija ponovo dobila zasluženo mesto, tako se i potreba za masažom ponovo vratila. Mnogi terapeuti su je uključili u svoj način lečenja. Metoda Ambroza Para bila je toliko uspešna da je on postao terapeut četvorici kraljeva Francuske. Terapeut Marije, kraljice Škotske uspešno je 1566.godine oporavio njeno telo, upotrebom svog metoda masaže. Smatralo se da je bila vrlo bolesna i očekivalo se sporo ozdravljenje.

Per Henrik Ling, Šveđanin, putovao je u Kinu i vratio se u svoju zemlju sa novim tehnikama masaže što je kasnije postalo poznato pod imenom Švedski tretman pokreta ili Švedska masaža koju danas poznajemo.

Osnivačem savremene terapeutske masaže smatra se ruski lekar i doktor medicine Isidora Zabludovski((1850-1906), koja je sprovela istraživanja o primeni i dejstvu masaže, govoreći o njenom doprinosu terapiji i o tome kada je treba primenjivati.

Šezdesetih i sedamdesetih godina, masaža je postala snažan agens za ličnu promenu zdravstvenog stanja, zahvaljujući holističkoj i intuitivnoj tehnici masaže-povezivanje uma, tela i duha.

Poreklo reči "masaža"

U svim jezicima sama reč masaža ima slično značenje. Reč masaža dolazi ili od lat. riječi "massa, massare", što znaći gnječiti, trljati, pritiskati rukama, ili od arapske riječi "massa" što znači pritiskati, dodirivati, pipati. Na sanskritu je to reč "makch"; na hebrejskom "mašež" znači opipavanje, dok na grčkom "masso" znači stiskanje rukama;

Riječ "massage" upotrebljena je prvi put u francuskoj literaturi, a upotrijebio ju je Lepage 1813. god. Na francuskom glagol masser znači utrljavati.

 Masaža s utrljavanjem različitih eteričnih ulja ili masti bila je poznata i u staroj Grčkoj. Još je Homer opisivao da je Ciceja mazao Odiseja različitim eteričnim mastima.