Close

Poziv za ucesce u projektu

Библиотекарима Јужнобачког округа

 

Поштовани,

Обавештавамо вас да је Градска библиотека у Новом Саду покренула пројекат НОВИ САД – БИОДИВЕРЗИТЕТСКИ ГРАД (Novi Sad – BiodiverCity), чији је циљ ангажовање грађана на заштити урбане природе и друштвене средине.
Свесни последица климатских промена и загађења ваздуха и река, све присутније урбанизације природе, као и последица које ове појаве имају на наше окружење и квалитет живота и здравља, укључили смо се са жељом да допринесемо кроз:
  • стручне трибине на тему заштите животне средине и здравља, уз учешће грађана и градских званичника,
  • радионице упознавања биљних и животињских врста, као и креирања „свог природног кутка у граду”, уз слање предлога надлежнима,
  • креативни облик учешћа грађана свих узраста у наградном конкурсу за литерарно дело, фотографију или видео на тему омиљеног „природног кутка”,
  • представљање грађе из нашег легата Пчеларска библиотека, јединственог на ширем географском подручју (у физичком и дигиталном облику), као и издања Библиотеке на тему екологије,
  • садњу дрвета с „временском капсулом” и „шетњу будућности”.

Позивамо вас да нам се придружите у активностима, прилагођеним свим узрасним категоријама. Скрећемо вам пажњу на наградни конкурс, који ће трајати од 16. јуна до 15. августа, где ученици основних и средњих школа могу да искажу своју креативност и таленте.

Литерарни конкурс биће организован по узрастима: деца – млађи узраст (од I до IV разреда), деца – старији узраст (од V до VIII разреда), средњошколци (15–19), млади (20–30 година), одрасли (31–). Оцењиваће се радови посвећени интимном „парчету” природе, односно значају које оно има за учеснике. Радови свих учесника биће изложени на Фејсбук страници пројекта и Фејсбук страници Библиотеке. Конкурс ће трајати два месеца (од 16. јуна до 15. августа), након чега ће се сумирати свиђања, а улазак у ужи избор вршиће се према њиховом највећем броју. Коначну одлуку, за прва три места, донеће жири, састављен од представника Библиотеке, партнерске организације и удружења грађана, а најбољи радови (прва три места, укупно 15 радова) биће објављени у двојезичној електронској публикацији поводом завршетка пројекта. Најбољи радови читаће се на завршној промоцији, 26. септембра, Светског дана чистих планина.
Фото конкурс биће расписан у истом термину, с истим циљним групама и истим начином бодовања, а најбољи радови (прва три места, укупно 15 радова) биће објављени у двојезичној електронској публикацији поводом завршетка пројекта. Најбољи радови биће изложени на завршној промоцији, 26. септембра, Светског дана чистих планина.
Видео конкурс спроводиће се с истим правилима и најбољи радови биће пуштени на завршној свечаности, на платну, а у електронској публикацији биће њихови објављени линкови ка YоуТубе страници Библиотеке, где ће најбољи радови бити постављени.
Предлози тема: „Моје омиљено природно место у граду”, „Мини екосистем”, „Лепота различитости”, „Моја омиљена животиња”, „Моја најдража биљка”.
Више о конкурсу објавићемо благовремено; пратите страницу пројекта.
Такође вам скрећемо пажњу на могућност учешћа путем анкете, која ће умногоме помоћи реализацију пројекта, те вас молимо да своје кориснике, ученике, наставнике и родитеље, упутите на њу.

 

„Нови Сад – биодиверзитетски град” (Novi Sad – BiodiverCity) је партнерски пројекат Градске библиотеке у Новом Саду, организације Public Libraries 2030 из Брисела, Националне асоцијације зелених кровова Србије из Новог Сада и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” из Београда. Пројекат се реализује под покровитељством Европске комисије.

Пројекат траје од 15. маја до 30. септембра.

Пратите Фејсбук страницу пројекта и информације на веб сајту, Фејсбук страници, YouTube каналу Библиотеке и Инстаграм страници библиотечког Дигиталног омладинског центра:

Градска библиотека у Новом Саду - НОВИ ПРОЈЕКАТ БИБЛИОТЕКЕ (gbns.rs)

https://www.facebook.com/344525562228939/posts/4770634826284635/

https://youtu.be/X1sX4GiPwwk

https://www.instagram.com/p/CO8KEZYhiep/?igshid=11143lc8gzda1&fbclid=IwAR2KK4zMDjTGjdmv0I8yVeUmwplBkj1JsagzuZqDkZoVQJyPiUd3I8V611I

 

За више информација, контактирајте са нама на: 021/456-226, или нам пишите: gbns.doc@gmail.com.

 

Међу одрживим циљевима Агенде 2030 Уједињених нација, чију су израду иницијале управо библиотеке, истакнути су очување биодиверзитета и развој одрживих градова. Наша библиотека једна је од 16 европских библиотека учесница у овом пројекту и једина која потиче из земље која није чланица Европске уније.
Наша мотивација за учешће у овом глобалном подухвати налази се у Ифлиним смерницама за развој јавних библиотека, које кажу да јавна библиотека има истакнуту улогу у друштвеној заједници као покретач промена које „доприносе стварању добро обавештеног и демократског друштва и повећавају способност људи да унапреде своје постојање и постојање заједнице у којој живе”. Даље се каже да „јавна библиотека треба да узима у обзир питања о којима се расправља у заједници и да обезбеди информације за компетентне јавне дебате”.
Осим тога, пројекат се ослања на низ закона и подзаконских аката који уређују ову област, на Стратегију одрживог развоја Града Новог Сада, приоритетна област 1: урбани развој, као и на Извештај о стању природе на територији Града Новог Сада за период 2013–2017, који је израдио Покрајински завод за заштиту природе 2019. године. Стратегија развоја Градске библиотеке у Новом Саду 2020–2024. такође предвиђа међународну сарадњу и мотивисање грађана за лично учешће у креирању садржаја и раду Библиотеке.
 

С поштовањем,

Тим пројекта „Нови Сад – биодиверзитетски град” (“Novi Sad – BiodiverCity”)

Градске библиотеке у Новом Саду

https://www.youtube.com/watch?v=X1sX4GiPwwk&t=2s