Close

Otvoreni konkursi

Prvi kurs u JONS o malom biznisu i preduzetništvu ( 65h) odr┼żan je 1.10.2002g. u saradnji sa JDC (Jewish Joint Distribution Commitee i Poslovnog kluba Jevrejske Zajednce Beograd). Od tada ─Źlanovi JONS u─Źestvovali su u izgradnji fabrika, osvojene su ─Źetiri prve
nagrade na takmi─Źenjima inovatora, u─Źestvovali smo na konkursima za subvencije projekata. Cilj ovih aktivnosti su stvaranje investicionih sredstava i zapošljavanje.

Bespovratna sredstva i subvencije za razli─Źite oblasti raspisuju se svake godine i omogu─çuju putem projekata ostvarivanje zna─Źajnih sredstva. Projekte pripremaju i realizuju timovi, a┼żuriraju se svakog kvartala a ima projekata ─Źiji se datumi raspisivanja znaju dve godine unapred. Najzna─Źajnije oblasti u kojima se dodeljuju bespovratna sredstva su u poljoprivredi, u industriji su to projekti za podizanje konkurentnosti i inovativnosti, pojavom kovid19 se sve više ula┼żu sredstva u projekte medicine.

Projekti u poljoprivredi u vrednosti od 1-8 mil. rsd koliko mo┼że u jednom konkursnom roku da se ostvari, doprineli su podizanju kapaciteta gazdinstava, otvaranju radnih mesta i omogu─çili su ostvarivanje zarade na bazi investicionih sredstava, što predstavlja ve─çi kvalitet od najma zemlje, objekata ili opreme. Konkursi su aktivni u 2020g. još u avgustu, septembru i novembru. Povoljan je konkurs za mla─Ĺe od 40g. i iznosi 1,5mil. rsd bespovratno.

Bespovratna sredsta za inovativne projekte: 80.000eur, 300.000eur, aktuelni su sada sa rokom prijave do 31. avgusta.

Ovi projekti osim što su zna─Źajan podsticaj i šansa za mlade tako i za one koji do sada nisu razmišljali o inovacijama i o tome da se na svakom poslu mo┼że nešto inovirati i da društvena zajednica to podr┼żava putem doma─çih i me─Ĺunarodnih konkursa. Svake godine bespovratna sredstva ostvari 25 timova ili preduze─ça.

Me─Ĺunarodnih fondovi (134 fonda) pristupni su sa razli─Źitim temama i vrednostima bespovratnih sredstava od 500 hiljada eu -2,5 mil.eur.

Informacije i konsultacije u vezi projekata i subvencija mogu se dobiti od Ibolje Farkaš Rozenberg u našoj zajednici.

Do sada su uz podršku bespovratnih sredstava i subvencija podignute tri fabrike, nagrade na takmi─Źenju timova inovatora osvajane su 2011g., 2012.g, 2013.g, 2014.g., 2016.g. i 2019.g. ─îetiri prve nagrade, doprinele su izgradnji fabrika. Ukupan broj realizovanih inovacija je 34, projekata konkurentnosti bez inovacija 20.

......"Novi jezik ”jezik konsaltinga” razvija strukturu i na─Źine povezivanja celina u smislene i odr┼żive celine i sve više omogu─çuje kvantifikaciju i vrednovanje procesa, sa konsultantskim alatima koji podsti─Źu inovativne procese, uspešnu logistiku novih ideja i prakti─Źnu realizaciju ostvarenih inovacija,....sa osnovnim ciljevima humanih nastojanja i civilizacijskog progresa"....


I.Farkaš Rozemberg