Close

Yom Atzmaut

Dan nezavisnosti (Yom Atzmaut) je dan kad se obele┼żava proglašenje i nastanak dr┼żaveIzrael 14. maja 1948.

“─îlanovi Privremenog nacionalnog saveta i dve stotine odabranih gostiju okupili su se u holu telavivskog muzeja.Bio je petak, peti dan meseca ijara 5708. godine jevrejskog kalendara,koji vreme ra─Źuna od Dana stvaranja. Pod slikom Teodora Hercla i dve belo-plave zastave sa Magen Davidom – bojama i simbolima koji su se tri hiljade godina ranije vijorili na Cionskoj gori Savet je proglasio Acmaut, nezavisnost. Na osnovu prirodnog i istorijskog prava jevrejskog naroda proglašavamo osnivanje jevrejske dr┼żave u svetoj zemlji, Ta ─çe se dr┼żava zvati Izrael, pro─Źitao je David Ben Gurion sa svitka pergamenta. Kako sunce još nije zašlo da ozna─Źi po─Źetak šabata i ortodoksni Jevreji uzeli su penkala u ruke i potpisali dokument. Odobreno je formiranje privreme vlade, a dva dana kasnije Haim Vajcman je izabran za prvog predsednika dr┼żave. Narod koji je sa generacije na generaciju prenosio molitve da sunce i kiša daju dobru ┼żetvu na zemlji koja je postojala samo u njihovoj mašti, ostvario je svoj san.”

Opis u knjizi “Izrael” Boška Jakši─çaslikovito ─Źuva uspomenu i se─çanje na trenutak kad je pre sedamdeset dve godine nastao Eretz našeg doba.

Zvani─Źna ceremonija odr┼żava se svake godine na planini Herzl u Jerusalimu, uve─Źe, uo─Źi Dana nezavisnosti. Ceremonija uklju─Źuje govor predsednika Knesseta (izraelski parlament), umetni─Źke predstave, zastavu Izraela, formiraju se slo┼żene strukture (poput Menore, Magen Davida) i sve─Źano paljenje dvanaest baklji, po jednu za svako od Plemena Izraelova. Svake godine desetak dr┼żavljana Izraela, koji su dali zna─Źajan društveni doprinos u odabranom podru─Źju, pozivaju se da zapale baklje. Mnogi gradovi odr┼żavaju predstave na otvorenom na gradskim trgovima na kojima su predstavljeni vodec╠üi izraelski peva─Źi i vatromet. Ulice oko trgova zatvorene su za automobile, omoguc╠üavajuc╠üi ljudima da pevaju i igraju na ulicama.

Ovogodišnje slavlje tog dana u Izraelu i u jevrejskim zajednicama širom sveta je virus korone u─Źinio druga─Źijim, bez igre i pesme na ulicama, ali – kao i uvek – uz najbolje ┼żelje i mi obele┼żavamo i ─Źestitamo Jom hacmaut.

Hag sameah!