Close

Program

PROGRAM ZA DECEMBAR

Subota, 7. decembar 
Novogodišnji humanitarni koncert u 18 ─Źasova, Sinagoga
u─Źestvuje, izme─Ĺu ostalih, hor Hašira

Ponedeljak 9. decembar u 18 ─Źasova
Biblioteka JONS – uvid u knji┼żni fond. Predava─Ź: Georg Jovanovi─ç, restaurator, Matica srpska

Ponedeljak 16. decembar u 18 ─Źasova
Rabin Isak Asiel ─çe predstaviti tre─çi broj ─Źasopisa MORAŠA koji se bavi slede─çim temama:
Josef Faur Bog kao pisac
Haim Rabin Sa┼żeta istorija hebrejskog jezika
Josef Nave Po─Źeci alfabeta uvod u epigrafiju i paleografiju apadnosemitskog pisma
Ponedeljak 23. decembar u 18 ─Źasova

Proslava Hanuke
Paljenje sve─ça, kratak osvrt na praznik, krofne....
─îetvrtak 26. decembar u 18 ─Źasova, Klub

Poziva Vas De─Źji klub na proslavu Hanuke uz prigodan program u izvo─Ĺenju dece iz naše Opštine. O─Źekujemo vaš dolazak u što ve─çem broju!

─îetvrtak 26. decembar u 18 ─Źasova, Trg slobode
Obele┼żavanje Hanuke nastupom hora Hašira na festivalu "Novosadski Winter Fest"

---------------------------------------------
Hanuka nije religiozan praznik i jedini je koji je zasnovan na istorijskom doga─Ĺaju, tj. oru┼żanom otporu Jevreja protiv gr─Źkog osvaja─Źa. Vrhunac helenskog pokušaja da u okupiranoj jevrejskoj dr┼żavi unište jevrejske religiozne i tradicionalne specifi─Źnosti, rezultirao je u poni┼żavaju─çoj carskoj zapovesti kojom su Jevrejima zabranjeni osnovni verski obredi (obrezivanje, obredna ─Źistota, kašrut, ─Źitanje Tore, slavljenje praznika i sl). Najve─çe poni┼żenje za Jevreje, bilo je postavljanje kipa Zevsa na ┼żrtvenik u jerusalimskom Hramu. Prema I knjizi Makabejaca (1:44) ovo se dogodilo na dan 25 Kisleva 167. godine pre naše ere. Starac Matatja iz porodice Hašmonejaca, otišao je u Modiin sa svojih pet
sinova, porušio lokalni mnogobo┼ża─Źki kip koji su postavili gr─Źki osvaja─Źi, i zapo─Źeo oslobodila─Źki rat malog naroda protiv najmo─çnije imperije tadašnjeg sveta. Nakon Matatjine smrti, borbom je rukovodio njegov sin Jeuda Makabi koji je posle tri godine ratovanja uspeo da istera Seleukide iz velikog dela zemlje i da u─Ĺe u Jerusalim, gde je 25. kisleva, na godišnjicu donošenja zabrane, o─Źistio Hram, srušio tu─Ĺe idole i osvetio ┼żrtvenik. Pobedu nad neprijateljem i osve─çenje Hrama, narod je slavio osam dana “prinošenjem ┼żrtava i pevanjem hvalospeva”, kako piše u knjizi Makabejaca.
Hanuka je ku─çni, porodi─Źni praznik. Obi─Źaj je da se za Hanuku pevaju pesme, igraju razne društvene igre i postavljaju razne zagonetke. Iz Nema─Źke se na istok Evrope prenela igra sa ─Źigrom-sevivon (hebr.), trendl (jidiš), koja je ozna─Źena slovima nun, gimel, he i šin. Deca su se sa ─Źigrom igrala u orahe, slatkiše ili svoj Hanuka nov─Źi─ç. Svako slovo je imalo svoju vrednost i donosilo gubitak ili dobitak. Slova su zna─Źila n-nichts (ništa), g-ganc (sve), h-halb (pola) i š-štel ajn (ulo┼żi), a verska tradicija je ova slova tuma─Źila kao skra─çenice re─Źenice nes gedola aja šam - veliko ─Źudo desilo se tamo. Ova se poslednja re─Ź u savremenom Izraelu menja u po-ovde.
Pri─Źa o ─Źudu koje se dogodilo je zabele┼żena u Talmudu i u njoj se ka┼że: ...”jer kad su Grci ušli u Hram one─Źistiše sve ulje koje je bilo u Hramu. A kada nadja─Źa kraljevstvo doma Hašmonejaca i pobediše, iskahu i ne na─Ĺoše više no jedan sud ulja koji je bio odlo┼żen sa pe─Źatom velikog sveštenika. U njemu ne beše više nego da se pali za jedan dan. U─Źini se njime ─Źudo pa su iz njega palili osam dana.”
-------------------------------------------
Svim ─Źlanovima ─Źestitamo praznik svetlosti Hanuku i predstoje─çu 2020. godinu