Close

Program za oktobar 2019.

Utorak, 8. oktobar u 17:50 ─Źasova, Erev JOM Kipur u Sinagogi

Ve─Źernja slu┼żba za Dan iskupljenja. Molimo vaše prijave i uplate za Maskir. ─îlanovi mogu prijaviti osim svojih preminulih ro─Ĺaka i prijatelje kojih se se─çaju. Prijave se mogu slati i emailom.

Nedelja 13. oktobar u 17 ─Źasova
Sukot u De─Źjem klubu. Obele┼żi─çemo praznik senica uz prigodan de─Źiji program, vo─çe i suku.
Pozivamo decu i sve ─Źlanove da svojim prisustvom uveli─Źaju ovaj praznik.

Ponedeljak 14. oktobar u 18 ─Źasova
Obele┼żi─çemo prvi dan Sukota

Sukot je jedan od tri hodo─Źasna praznika. Izraelci su nakon izlaska iz Egipta lutali pustinjom ─Źetrdeset godina i za to vreme boravili pod šatorima. U znak se─çanja na te dane, Jevreji na Sukot borave u kolibama sedam dana. Pouka praznika je da ─Źovek i u dobru treba da misli na teške dane, kako bi ga to navelo da skromnije ┼żivi.
U tradiciji su sa─Źuvani poljoprivredni simboli prvobitnog praznovanja. To su ─Źetiri vrste bilja - etrog (vrsta citrusa), lulav (listovi palme), adas ( mirta) i arava (vrba), koje povezane u struk slu┼że za obavljanje posebnog prazni─Źnog obreda kao i nošenje odabranog vo─ça i povr─ça.

Ponedeljak, 21. oktobar u 18 ─Źasova
Obele┼żi─çemo osmi dan Sukota ŠEMINI ACERET kao i SIMHAT TORU - Radost Tore, praznik koji se praznuje poslednjeg dana Sukota. Ozna─Źava završetak godišnjeg ciklusa ─Źitanja Tore. Ova procedura je u skladu sa idejom da je prou─Źavanje Tore beskona─Źno. 

Petak 25. oktobar u 18 ─Źasova
Šabat ve─Źera u Klubu JONS. Molimo Vaše prijave do srede 23. oktobra.

Neradni dani: 1., 9., 14., 15., 21., 22. oktobar