Close

Makabijada 2019

Poštovani ─Źlanovi opština,
 
  Sa velikim zadvoljstvom vam se javljamo po završetku 15-ih evropskih makabi igara koje su odr┼żane u Budimpešti od 29.07. do 07.08., gde su naši takmi─Źari ostvarili zna─Źajan rezultat i doneli nove medalje, posle svetske makabijade sada i prve sa evropskih igara.
  Na makabijadi smo imali priliku da budemo deo neverovatne manifestacije i jednog od najve─çih jevrejskih okupljanja.
  U─Źestvovalo je više od 3000 u─Źesnika, sa gostima iz Sjedinjenih Ameri─Źkih dr┼żava, Brazila, Argentine i Ju┼żne Afrike. Gosti iz SAD-a su odneli najviše medalja na ovogodišnjim igrama.
  ┼Żeleli bi smo da se zahvalimo Ma─Ĺarskoj na gostoprimstvu i prelepoj organizaciji, tako─Ĺe i neverovatnom trudu koji su ulo┼żili u bezbednost. 
  Tako─Ĺe bi se zahvalili i Vladi Srbije, koja je poslala jednog od svojih pripadnika bezbednostnih agencija da brine o našoj sigurnosti.
 
  Otvaranje je kao i uvek bilo jedno od centralnih doga─Ĺaja. Odr┼żalo se na Hidegkuti Nandor stadionu gde smo imali ─Źast da nam se obrate predsednik Ma─Ĺarske gospodin Janoš Ader, predsedavaju─çi evropske makabi konfederacije gospodin Moti Tichauer, predsednik svetskog jevrejskog kongresa gospodin Ronald S Lauder i mnogi drugi.
  ─îast da upale makabi plamen su imale gospo─Ĺa Judita Polgar, ina─Źe najbolja ┼żenska šahistkinja svih vremena, i gospo─Ĺa Agnes Keleti, petostruka olimpijska šampionka u gimnastici, obe iz jevrejskih porodica iz Ma─Ĺarske.
  Spomenuli bi još samo okupljanje povodom šabata u Dohanji sinagogi, koje je bilo neverovatno iskustvo, kratak klip atmosfere mo┼żete videti na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=BYe9bauo4sU
 
A kako je sve izgledalo, mo┼żete videti na ovom kratkom videu, koji je napravio naš ─Źlan delegacije Ivan Vajcenfeld, kome se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo
 
  Našu reprezentaciju je predstavljalo 9 u─Źesnika i to
Iz Subotice: D┼żošua Štajnfeld ( šah ), Vlado Kova─Ź ( šah ), Ivan Vajcenfeld ( stoni tenis), Leon Štajnfeld ( tenis ), Daniel Kova─Ź ( tenis ), Filip Kumi─ç ( šah ).
Iz Novog Sada: Ivan Ujhazi ( šah), Danijela Gruji─ç ( šah ).
Iz Beograda: Ognjen Rajevi─ç ( vodja delegacije ).
 
  Vratili smo se sa osvojene ─Źetiri medalje, dva srebra i dve bronze.
Danijela Gruji─ç je zauzela drugo mesto u šahu.
Leon Štajnfeld je zauzeo drugo mesto u tenisu, singl, masters 35+
Leon Štajnfeld i Daniel Kova─Ź su zauzeli tre─çe mesto u dublu, masters 35+.
 
  Ovu priliku bi iskoristili da se zahvalimo jevrejskoj opštini Beograd, koja je kupovinom avionske karte omogu─çila predsedniku Makabija da prisustvuje godišnjem skupu makabi svetske unije, gde su ostvareni brojni kontakti i pogodnosti za naše sportsko društvo.
 
  Posebno bi se zahvalili jevrejskim opštinama Subotica i Novi Sad i njihovim upravnim odborima na poverenju koje su nam ukazali,  i gospodinu Aronu Fuksu, bez ─Źijih nesebi─Źnih pomo─çi ne bi bili u mogu─çnosti da predstavljamo Srbiju na evropskim igrama, i predstavimo našu zajednicu u ovim turbulentnim vremenima na najbolji mogu─çi na─Źin.
 
   Još jednom bi se zahvalili našim takmi─Źarima na osvojenim medaljama i nadamo se da ─çe na slede─çim makabi igrama u Izraelu 2021 doneti još više medalja. 
 
  Pozivamo sve zainteresovane ljude da nam se priklju─Źe u radu, jer od oktobra kre─çemo sa pripremama za 21 makabijadu u Izraelu 2021 godine, koja je ina─Źe i najve─çe jevrejsko okupljanje na svetu.
Svi zainteresovani mogu da nas kontaktiraju na makabisrbija@gmail.com.
 
 
U ime sportskog društva Makabi
Rajevi─ç Ognjen
Predsednik
SD Makabi