Close

Sinagoga, 01.07.2019. u 20h - KONCERT

Pozivamo vas na fantasti─Źan koncert troje vrhunskih pijanista, koji ─çe se odr┼żati u ponedeljak u Sinagogi. Izme─Ĺu ostalih, ima─çete priliku da vidite i ─Źujete izuzetnog pijanistu iz Izraela koji je ─Źetvrta generacija najpoznatije pijanisti─Źke porodice. Bilo bi lepo da kupovinom karte pomognemo mlade umetnike.

U saradnji s Festivalom Art Link, eksluzivno na sceni novosadske Sinagoge u ponedeljak 1. jula PIANO NIGHT.

U─Źestvuju najbolji mladi pijanisti današnjice, pobednici presti┼żnih me─Ĺunarodnih takmi─Źenja:

Aleksandra Swiguit (Poljska)
Zoltan Fejervari (Ma─Ĺarska)
Adik Neuhaus (Izrael)

Na programu su kompozicije Frederika Šopena i Aleksandra Skrjabina.
Koncert po─Źinje u 
20,00 ─Źasova.

Ulaznice za koncert po ceni od 500,00 dinara prodaju se u Muzi─Źkoj omladini Novog Sada (Katoli─Źka porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred po─Źetak programa u holu Sinagoge.

***

     Adik Nojhaus ro─Ĺen je 1996. godine u Tel-Avivu u Izraelu. Studirao je klavir na Konzervatorijumu muzi─Źke i plesne akademije u Jerusalimu, u klasi prof. Lee Agmon. Kao potomak legendarnih pijanista i nastavnika Hajnriha i Stanislava Nojhausa, Adi je po─Źeo rano muzi─Źko obrazovanje u svojoj petoj godini, sa svojom majkom i ocem. Laureat je brojnih takmi─Źenja: finalista na Me─Ĺunarodnoj nagradi Vendome, Verbier (2014.) i prva nagrada na takmi─Źenju „Piano Forever“, Ashdodu (2013), Takmi─Źenju mladih umetnika za glasove „Jerusalim“ (2012) i Me─Ĺunarodni takmi─Źenje „Skrjabin“, Moskva (2010). Adi je tako─Ĺe stipendista za kulturu Amerike i Izraela, kao i dobitnik granta „Tzfunot Tarbut“ (2013) i nagrade „Mushkin“ (2010). Nastupa na zna─Źajnim pozornicama u Izraelu i inostranstvu, kao solista i kamerni muzi─Źar.

     Zoltan Fejervari je nosilac stipendije Zadu┼żbine „Borletti - Buitoni” i dobinik druge nagrade na Internacionalnom koncertnom takmi─Źenju „James Mottram” za mlade pijaniste u Man─Źesteru (2010), a umetnikova najsve┼żija pobeda je ona na Internacionalnom muzi─Źkom konkursu za klavir u Montrealu 2017. Bio je dve godine student u Madridu. Tu je u─Źio kod Dmitrija Baškirova i Martineza Mehnera, a zatim je studirao na Muzi─Źkoj akademiji „Franc List” u Budimpešti gde je radio s Andrašom Kemenešom, Denešom Varjonom i Ritom Vagner. Fejervari danas redovno prire─Ĺuje resitale na koncertnim scenama mnogih evropskih zemalja i SAD - a, me─Ĺu kojima su njujorški Karnegi vajl hol, Centar „Kimmel” u Filadelfiji, Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Dvorana Gaštajg u Minhenu, Ku─ça muzike u Valensiji, Nacionalna biblioteka u Buenos Ajresu i sala Muzi─Źke akademije „Franc List” u Budimpešti. Na poziv pijanistknje Micuko U─Źide bio je gost Muzi─Źkog festivala u Marlborou (Vermont u Novoj Engleskoj) u periodu od 2014. do 2016. godine. Kompakt - disk „Malediction“ snimljen s ansamblom Budimpeštanska kamerna simfonija donosi mu 2013. Gran pri.