Close

Predstavljanje knjige

U novosadskoj jevrejskoj opštini predstavljena je knjiga 
„Židovske obitelji u Iločkom rabinatu“ Radovana Sremca


U Jevrejskoj opštini je pred novosadskom publikom, 17. decembra, predstavljena knjiga „Židovske obitelji u Iločkom rabinatu“ Radovana Sremca, u izdanju Muzeja Grada Iloka, godine 2018.

Autor, po profesiji arheolog, sabrao je geneološke podatke blizu dve stotine porodica, odnosno, oko dve i po hiljade osoba koje su živele u razdoblju od kraja XVIII v. do Drugog svetskog rata na području Iločkog rabinata, koji je obuhvatio 43 naselja u Sremu. Podaci su preuzeti iz matičnih knjiga i kao takvi, najpouzdaniji su izvor informacija kad je reč o utvrđivanju porekla. Upravo zato je ova dvojezična knjiga (hrvatsko-engleska) naišla na veliko intersovanje potomaka jevrejskih porodica poreklom iz iločkog kraja koji danas žive širom sveta.

Autor se osvrnuo i na porodice iz okonih rabinata: Osječkog, Vukovarskog, Bačkopalanačkog, Rumskog, kao i rabinata u Sremskoj Mitrovici. Knjiga sadrži sažet istorijat židovske zajednice na području rabinata, daje tabelarni pregled broja stanovnika u pojedinim naseljima, porodičnih i ličnih imena i ilustrovana je fotografijama. U odeljku posvećenom porodicama Iločkog rabinata, vide se zapisi o poreklu najstarijeg člana pojedine porodice. Na osnovu toga saznajemo da su se na to područje Jevreji najčešće doseljavali iz Mađarske, zatim Češke i Ukrajine, i tek je mali broj došao iz Rusije, Poljske, Rumunije, a kada su u pitanju okolna područja, najveći broj porodica potekao je iz regije Bačke. Karakteristične su brojne mikromigracije iz jednog mesta u drugo i može se zapaziti iz matičnih knjiga venčanih da su mladenci često bili iz različitih mesta. Zajednica, inače Aškenaska, bila je podeljena na ortodoksnu i neološku, a njeni članovi bavili su se industrijom, zanatima i trgovinom.

Jevreje Iločkog rabinata zadesila je sudbina ostalih sunarodnika Evrope. Odvedeni su u logore 1942.g. Na koricama ove vredne knjige ovekovečeni su portreti dvoje ljudi, nažalost anonimnih, čije je mlade živote prekratio Holokaust.

Na promociji je, prilikom obraćanja prisutnima, upravnica Muzeja grada Iloka, Maja Barić, istakla značaj obrađene tematske oblasti za iločki kraj. U nastavku, publici se obratio Marko Kevo, kustos Muzeja grada Iloka, istakavši uspešan rad te kulturne institucije na sakupljanju zavičajne građe, u koju spada i ona o Jevrejima, kakvom ni mnoga veća mesta ne mogu da se pohvale. Iako u Iloku nema više nijednog Jevrejina, na nekadašnje prisustvo jevrejskog življa podsećaju Židovska ulica i groblje.

Izdavanje ove publikacije, između ostalih, finansijski su pomogli David Eidlis, Abraham Francos, poreklom iz Iloka, kao i Miri Derman iz Izraela, čiji roditelji takođe potiču iz ovih
krajeva.


Edita Jankov