Close

Program za decembar, 2018.

PROGRAM ZA DECEMBAR

Nedelja 2. decembar od 14 do 17 ─Źasova, u Klubu
De─Źja proslava Hanuke-ME─ÉUKLUBSKI SUSRET
Velika de─Źja proslava Hanuke u Novom Sadu. Do─Ĺite da proslavimo praznik zajedno sa
drugarima iz drugih jevrejskih opština (Beograda, Zrenjanina, Subotice i Pan─Źeva).
O─Źekuje vas puno igara, zabave, muzike i iznena─Ĺenja. O─Źekujemo vaš dolazak!
---------------
Dragi tinejd┼żeri, 
Pozivamo vas na proslavu Hanuke u novosadskoj opstini, u nedelju 02.12. od 14h, uz krofne, radionicu, tombolu i dru┼żenje.


Ponedeljak 3. decembar u 18 ─Źasova
Proslava Hanuke
Paljenje sve─ça i kratak osvrt na praznik.

---------------------------------------------
Hanuka nije religiozan praznik i jedini je koji je zasnovan na istorijskom doga─Ĺaju, tj. oru┼żanom otporu Jevreja protiv gr─Źkog osvaja─Źa. Vrhunac helenskog pokušaja da u okupiranoj jevrejskoj dr┼żavi unište jevrejske religiozne i tradicionalne specifi─Źnosti, rezultirao je u poni┼żavaju─çoj carskoj zapovesti kojom su Jevrejima zabranjeni osnovni verski obredi (obrezivanje, obredna ─Źistota, kašrut, ─Źitanje Tore, slavljenje praznika i sl). Najve─çe poni┼żenje za Jevreje, bilo je postavljanje kipa Zevsa na ┼żrtvenik u jerusalimskom Hramu. Prema I knjizi Makabejaca (1:44) ovo se dogodilo na dan 25 Kisleva 167. godine pre naše ere. Starac Matatja iz porodice Hašmonejaca, otišao je u Modiin sa svojih pet
sinova, porušio lokalni mnogobo┼ża─Źki kip koji su postavili gr─Źki osvaja─Źi, i zapo─Źeo oslobodila─Źki rat malog naroda protiv najmo─çnije imperije tadašnjeg sveta. Nakon Matatjine smrti, borbom je rukovodio njegov sin Jeuda Makabi koji je posle tri godine ratovanja uspeo da istera Seleukide iz velikog dela zemlje i da u─Ĺe u Jerusalim, gde je 25. kisleva, na godišnjicu donošenja zabrane, o─Źistio Hram, srušio tu─Ĺe idole i osvetio ┼żrtvenik. Pobedu nad neprijateljem i osve─çenje Hrama, narod je slavio osam dana “prinošenjem ┼żrtava i pevanjem hvalospeva”, kako piše u knjizi Makabejaca. 
Hanuka je ku─çni, porodi─Źni praznik. Obi─Źaj je da se za Hanuku pevaju pesme, igraju razne društvene igre i postavljaju razne zagonetke. Iz Nema─Źke se na istok Evrope prenela igra sa ─Źigrom-sevivon (hebr.), trendl (jidiš), koja je ozna─Źena slovima nun, gimel, he i šin. Deca su se sa ─Źigrom igrala u orahe, dobijene slatkiše ili svoj Hanuka nov─Źi─ç. Svako slovo je imalo svoju vrednost i donosilo gubitak ili dobitak. Slova su zna─Źila n-nichts (ništa), g-ganc (sve), h-halb (pola) i š-štel ajn (ulo┼żi), a verska tradicija je ova slova tuma─Źila kao skra─çenice re─Źenice nes gedola aja šam - veliko ─Źudo desilo se tamo. Ova se poslednja re─Ź u savremenom Izraelu menja u po - ovde. 
Za praznik Hanuka vezana je tako─Ĺe pri─Źa o ─Źudu koje se dogodilo (“nes gedola aja šam” - veliko ─Źudo desilo se tamo). Ona je zabele┼żena u Talmudu i u njoj se ka┼że: ...”jer kad su Grci ušli u Hram one─Źistiše sve ulje koje je bilo u Hramu. A kada nadja─Źa kraljevstvo doma Hašmonejaca i pobediše, iskahu i ne na─Ĺoše više no jedan sud ulja koji je bio odlo┼żen sa pe─Źatom velikog sveštenika. U njemu ne beše više nego da se pali za jedan dan. U─Źini se njime ─Źudo pa su iz njega palili osam dana.”
-------------------------------------------
Sreda 5. decembar u 18:30 ─Źasova - Klub
Poziva Vas De─Źji klub na proslavu Hanuke uz prigodan program u izvo─Ĺenju dece iz naše Opštine.

Nedelja 9. decembar u 18 ─Źasova
Obele┼żavanje Hanuke na Trgu Slobode. U─Źestvuje hor Hašira.

Ponedeljak 10. decembar u 18 ─Źasova
Izlaganje o Goldi Meir. U─Źestvuju: Mirjana Kranjac i Olga Kamenkovi─ç

Ponedeljak 17. decembar u 18 ─Źasova
Predstavljanje knjige „┼Żidovske obitelji u Ilo─Źkom rabinatu“
U─Źestvuju: autor Radovan Sremac i Marko Kevo, istori─Źar Muzeja grada Iloka
-------------
Pozivamo Vas na zajedni─Źki do─Źek Nove 2019. godine. Ostalo je još malo mesta. O─Źekuje
Vas ┼żiva muzika, tombola, pokloni za sve, rulet ples i neograni─Źena hrana, pi─çe i slatkiši.
Cena je ista kao prošle godine – 3.000 dinara.
Prijave do 15.12.2018. Mirjani Kranjac 062/633590 ili Olgi Kamenkovi─ç 063/8034707

Svim ─Źlanovima ─Źestitamo praznik svetlosti Hanuku i predstoje─çu 2019. godinu