Close

KRISTALNA NOĆ

KRISTALNA NOĆ

Svake godine u novembru jedan susret posvećujemo sećanju na Kristalnu noć. Ove godine, 12. novembra, dr Teodor Kovač, naš najstariji član, pričao nam je o tom kobnom događaju koji je bio uvod u Holokaust. Sala je bila prepuna. Gospodin Kovač je bez ijednog podsetnika pričao ceo sat a mi smo ga, bez daha, slušali. Kristalna noć se desila između 9. i 10. novembra pre 80 godina. Formalni povod bilo je ubistvo trećeg sekretara Nemačke ambasade u Francuskoj od strane jednog sedamnaestogodišnjeg Jevrejina. Ambasador je bio ranjen, pa su 7. i 8. novembra nemačke novine bile pune huškačkih članaka protiv Jevreja. Kada je čovek preminuo osmog novembra, Gebels i Hitler su se dogovorili da pogrom bude sledeće noći. Došlo je naređenje (a događaj je prikazan kao spontani protest protiv Jevreja) da se spale sve sinagoge, da polupaju izloge na svim jevrejskim radnjama i stanovima, dok je pljačkanje je bilo zabranjeno. Trebalo je da ugledni Jevreji budu uhapšeni i poslati u koncentracione logore, Dahau, Buhevald, Mathauzen. Logora je do kraja rata u Nemačkoj bilo desetak većih i niz malih. Vizental je procenio da je u ratu bilo 300.000 ratnih zločinaca, a da je svega 30.000 izvedeno pred sud, dok je njih 10.000 oslobođeno. Mnogi su pobegli u Južnu Ameriku i arapske zemlje. Nemačka štampa je prikazala pogrom kao spontani događaj, a svetska štampa je 11. novembra osudila taj događaj, zbog čega je Hitler dobio histeričan napad.
Na video bimu videli smo podatke o spaljenim sinagogama, uništenim radnjama i stanovima, uhapšeno je 20.000 ljudi, ubijeno 36, a kad je reč o raznim izvorima podaka, one se ne podudaraju. 
Naziv „Kristalna noć“ dolazi od toga što je jedan nacista rekao da su se ulice caklile kao da su od kristala. Inače, kada je Nemačka okupirala i prisajedinila Austriju 1938. g. došlo je do progona Jevreja šest meseci pre Kristalne noći. Oni koji su tada činili nedela predati su građanskom sudu i osuđeni. Ruzvelt je izjavio da Jevrejima treba pomoći da se isele, tada ih je u Nemačkoj bilo 600.000. Održana je konferencija i 30 država je reklo da može da primi svega par hiljada Jevreja. Konferencija se završila fijaskom a nacisti su likovali. Saveznici su snimili Aušvic iz aviona, ali nisu ništa učinili. Kristalna noć je bila uvod u Holokaust i pokazala da se Jevreji mogu ubijati bez posledica. Nažalost, stradalo je šest miliona Jevreja.Ljiljana Lepuša