Close

Sukot u Novom Sadu

Sukot u Novom Sadu

Praznik Sukot obele┼żava se─çanje na period lutanja jevrejskog naroda kroz pustinju. Tih ─Źetrdeset godina Jevreji su ┼żiveli u ru─Źno pravljenim kolibama od prirodnih materijala koje su im bila jedina zaštita. Re─Ź Sukot u prevodu sa hebrejskog jezika znaci kolibe, tako da se Sukot mo┼że nazvati praznikom koliba.
Obi─Źaj je da se u dvoristu ku─çe ili Sinagoge napravi Suka, koliba od granja, pru─ça i prirodnih materijala. Naša Suka koju smo napravili u dvorištu JONS-a je obilato ukrašena raznim biljem i zelenilom koje smo doneli sa Fruške gore. Vredne ruke dece i njihovih roditelja u─Źestvovali su u njenom ukrašavanju. Najmladji ─Źlanovi opštine, nacrtali su svoje omiljeno vo─çe i doprineli svojim umetni─Źkim radovima lepoti naše kolibe. Sve crte┼że i ukrase pravili su u klubi─çu JONS-a, koji vodi Marija Kosti─ç-Nedeljkovi─ç. U okviru klubi─ça deca imaju muzi─Źke radionice koje vodi prof. Suzana Gros-Markovi─ç. Mališani su imali svoj prvi horsko-instrumentalni nastup. Do─Źekali smo Sukot uz de─Źije glasove i pesmu Z’man Simhatejnu što u prevodu sa hebrejskog zna─Źi vreme našeg veselja.
Sukot je radostan praznik, koji traje osam dana. JONS i njeni ─Źlanovi u smiraj dana i zalazak sunca veselo su do─Źekali ovaj hodo─Źasni praznik.
               
                                                                                                Tekst napisala: Marta Pete