Close

Izraelski film

Izraelski film
Na našem sastanku 2. oktobra 2018. imali smo gošću iz Izraela, Ejnat Kapah. Ona je scenarista, reditelj i professor u školi za film. Donela je tri kratka filma koji su radili student. To su bili filmovi "Mali diktator", "Majka na Šabat", i "Rabinove ćerke". Osnovna tema je Izraelsko društvo. Edita Jankov je predstavila gošću. Njoj je Novi Sad prva stanica u poseti Srbiji. Osim ovog ona nudi još neke programe. Gošća je govorila na hebrejskom, a Marko Fišer je prevodio. Filmovi su bili na hebrejskom, ali su titlovani na engleski jezik.

Prvi film "Mali doktator" je kritika Izraelskog društva koje na neke stvari gleda površno. Ovaj film je komedija.
Drugi film "Majka na Šabat", takođe govori o Izraelskoj porodici - majci kod koje dolaze tri ćerke na Šabat. U pitanju je pobožna porodica – prva ćerka se opredelila da bude ateista, druga je pobožnija od majke, a treća je između. Ovde je pitanje da li roditelji dozvoljavaju deci da odaberu svoj put ili im nameću da budu kao oni.
Treći film "Rabinove ćerke" je dokumentarni, govori o realnoj situaciji, tri ćerke istaknuta tri rabina odlučile su da ne budu pobožne. To su problemi koji se postavljaju pred omladinu. Danas kad završiš 12 godina školovanja i 3 godine vojske mnogi se pitaju šta dalje. Da li žele da žive tim religioznim životom ili da krenu negde dalje van Izraela. Poslednjih 15 godina ljudi se vraćaju jevrejskim korenima, ali onako kako oni to žele.

Odgledali smo i malo prokomentarisali ova tri filma, oni uglavnom objašnjavaju društvo sa aspekta religije. Doživela sam ove filmove kao konfrontaciju onih koji su religiozni i onih koji to nisu prvenstveno u krugu porodice. Pošto su u pitanju studenski radovi oni verovatno postavljaju taj problem mnogo liberalnije nego što ga posmatra izraelsko društvo.
Ljiljana Lepuša