Close

Evropski dan jevrejske kulture, 2.9.2018.

Već tradicionalno svakog prvog vikenda u septembru JO Novi Sad , kao i mnogi evropski gradovi, obeležava Evropski dan jevrejske kulture. Uvek je predviđena jedna tema- ove godine to je bilo pripovedanje.
     Prisutne je prvo pozdravio predsednik jevrejske opštine Mirko Adam, a zatim Edita Jankov glavni organizator svih dana jevrejske kulture. Ona je posebno pozdravila drage goste iz Zrenjanina i Beograda i rekla par reći o ovoj manifestaciji.

Naš program se sastojao iz tri segmenta:
     Prvo su prikazane tri priče tj. Tri kratka filma iz produkcije Nacionalne biblioteke Izraela. Bile su to zanimljive price vezane za judaizam. Prva priča je nosila naslov "Priča o Josifu u jevrejskoj i islamskoj tradiciji", zatim "Priča o Kairskoj Genezi", i treća "Priča o
Jevrejima Etiopije".
     Drugi segment su sačinjavale fotografije i izlaganja dr. Čedomile Marinković istoričara umetnosti iz Beograda. Tema je bila "Šator za duga rastajanja". Slike smo uz autorkino izlaganje videli na video bim-u, ali su bile izložene i u holu naše sinagoge. Ona je krenula od "Šatora od sastanka" koji je bio prvi pokretni hram Jevreja podignut negde 1380. ili 1400. god. pne, po božjem uputstvu datom Mojsiju i bio je prisutan 40 godina dok su Jevreji lutali pustinjom. Ona je taj šator povezala sa sinagogom koja je bila mesto okupljanja i učenja, a to je povezala sa sinagogom u Subotici koja je, po njenom mišljenju, jedan novi šator podignut 1902. i bio je u funkciji do 16. juna 1944. kada su subotički Jevreji odvedeni u mađarske logore pa u Aušvic. Posle dugog rastanka ona je obnovljena i posvećena 7. maja 2018. Upoznati smo sa nizom podataka vezanih za ovu impresivnu sinagogu.
     Treći segment programa bio je brilijantan kratak koncert našeg dragulja hora Hašira, koji se ove godine sa međunarodnog takmičenja vratio sa srebrnom medaljom. Oni poseduju i niz zlatnih medalja sa mnogobrojnih takmičenja i pevaju na nekoliko jezika. Hor je nastupio pod dirigentskom palicom Vesne Kesić Krsmanović koju smo ovog puta videli i kako brilijantno prati nekoliko pesama svirajući na klaviru. Mirko Štark je prokomentarisao svaku pesmu i upoznao nas sa njenim sadržajem. Uživali smo u nama poznatim melodijama od pesme Jerusalim od zlata preko Hava nagile do hora Jevreja iz opere Nabuko.
Sala naše Sinagoge je bila prepuna . Posle programa je upriličen prijem u našoj svečanoj sali. Bilo je ovo izuzetno veče i divno druženje posle letnje pauze.

Ljiljana Lepuša