Close

Susret Ženskih sekcija jevrejskih opština Srbije u Zrenjaninu

Susret Ženskih sekcija jevrejskih opština Srbije u Zrenjaninu

Posle Beograda, Subotice, Pančeva, Novog Sada i Zemuna ove godine susret predstavnica Ženskih sekcija održan je u Zrenjaninu 16 i 17-tog juna.

U prepodnevnim časovima sakupile smo se, sada već dobre drugarice, u prostorijama JO
Zrenjanin. Dočekala nas je prijatna atmosfera u ukusno namešteno u prostoriji sa mnogo plavih detalja. Uz dobrodošlicu, osmeh i poklon tu je bilo i ukusno posluženje. Pozdravila nas je predsednica JO Zrenjanina Ljiljana Popov, zatim predstavnica ženske sekcije Ivanka Fa kao i Mira Panić predsednica ženskih sekcija Saveza. Održano je predavanje Ivane Kukolj Solarov ) Nasleđe angažovanih žena Jevrejske opštine Bečkerek –Petrograd uz prezentaciju projekata naše Ženske sekcije od 1994-te do danas. Predavanje je počelo sa 1858. godinom kada je osnovano Jevrejsko žensko dobrotvorno društvo koje je bilo ambasador jevrejstva u ovoj sredini. a prvi tragovi Jevreja javljaju se još 1747.god. Ženska sekcija učestvovala je u svakoj manifestaciji. Došlo je do revitalizacije JO Zrenjanin, tada nastaje i nova ženska sekcija i dečji klub. Zrenjaninska opština je malobrojna, ali složna i veoma aktivna. Ona sarađuje sa Mesnom zajednicom i aktivistkinjama drugih nacionalnih manjina. Posle predavanja razvila se bogata diskusija o Ženskim sekcijama.

Krenuli smo na edukativnu šetnju kroz grad i nekadašnju Jevrejsku četvrt. I danas postoji Jevrejska ulica u kojoj se nalazi zgrada koja je bila Rabinat i zgrada u kojoj je bila Jevrejska škola. Nažalost ove zgrade nisu adekvatno obeležene osim mesta gde je bila Sinagoga i gde postoji spomen ploča. Ovde nije bilo geta, ali su Jevreji velikim delom živeli u tom kraju. Otišli smo na maštoviti branč i smestili se u hotel. U 18 časova obišli smo stalnu postavku Narodnog muzeja koja je neobično bogata i prostire se na dva sprata. Pored raskošnog nameštaja iz XIX i početka XX veka do srpske, mađarske i rumunske sobe. Tu su predmeti iz praistorijskih nalazišta, od kostiju mladunaca mamuta do srednjevekovnih grobova. Deo je sa mnogobrojnim legatima slikama poznatih majstora do prepariranih životinja sa ovog podneblja. Zastupljen je i I i II svetski rat. Prepuni utisaka i umornih nogu otišli smo na večeru u restoran "Stari zanatlija" gde smo proveli veoma ugodno veče. 

Pre podne 17. juna obišli smo memorijalno groblje i čuli priču o njegovom istorijatu. Usledio je program iznenađenja, poseta Zrenjaninskom pozorištu u kom smo odgledali komad Ljiljane Lašić - Slobodne žene Balkanske. Puni emocija koje je izazvao ovaj tekst i izuzetna gluma posetili smo i veliku salu pozorišta koje je osnovano 1839. Ta sala je najstarija pozorišna sala Srbije koja je pod zaštitom države. U pitanju je barokna arhitektura, a okolo nalaze se mnogobrojne lože. Danas se na ovim daskama izvode Sofokle, Nušić, Dušan Kovačević. Sala ima 306 mesta, a pozorište nosi ime glumca Toše Jovanovića koji je poreklom iz Zrenjanina, a karijeru je napravio u Beogradu.

Posle prijatnog rucka i druženja u prostorijama jevrejske opštine održan je radni sastanak. Bilo je najviše reči o publikaciji u kojoj treba da se predstavi rad svih Ženskih sekcija kao i istorijat. Taj projekat je pokrenut još pre par godina, ali je rad negde zapeo. Sada je određeno uredništvo i date su smernice za rad.

Rastali smo se u prijatnoj atmosveri. I ovom prilikom se zahvaljujemo se ženskoj sekciji Zrenjanina koja je uložila mnogo napora da organizacija bude besprekorna od prevoza do groblja; osveženja kada je to bilo neophodno do prevoza prtljaga. U svakom trenutku smo bili okruženi pažnjom i ljubaznošću Zrenjaninki. Posebno je pohvalno što su u organizaciji učestvovale mlađe članice: Ivana Kukolj Solarov, Irina Lovrenović Kostić, Jadranka Pruginić, Monika Solarov i Sanja Milanov.

Ljiljana Lepuša