Close

Roman „Poslednji potez“ Ivana Ivanjija

Roman „Poslednji potez“ Ivana Ivanjija predstavljen u Jevrejskoj opštini Novi Sad

Najnoviji roman Ivana Ivanjija „Poslednji potez“, predstavljen je novosadskoj pubici u ponedeljak, 16. aprila, u sali Jevrejske opštine. Razgovor sa autorom vodila je Jasmina Radojičić, urednica izdavačke kuće „Laguna“, u čijem je izdanju knjiga objavljena početkom ove godine.
Romansijersko pero Ivana Ivanjija prati četiri generacije jedne pretežno jevrejske porodice, gradeći sagu o životu ljudi sa ovih prostora, nošenog istorijskim događajima i životnim izazovima. Vodi nas kroz čitav prošli vek, prateći sudbine članova porodice Rotbart, kasnije Radvanji, odnosno Radvan, koji žive u Banatu, Novom Sadu i Beogradu, a usputne stanice njegovih junaka bili su i Budimpšeta i Lajpcig . Kroz roman se proteže i motiv o jevrejskom
identitetu i antifašizmu, stičemo saznanja i o masonskim ložama i masonima, susrećemo i stvarne ličnosti iz građanskog miljea nekadašnjeg Bečkereka. Fikcija, ali i istiniti događaji i podaci, kao i bogato životno iskustvo autora čine da radnja ovog romana drži čitaočevu pažnju do poslednje stranice. 
Susret sa književnikom Ivanom Ivanjijem pratilo je veliko interesovanje, kao i simpatije prema autoru. Bilo je i mnogo pitanja i razgovora. 

Edita Jankov