Close

Izložba

Pozivamo Vas da u ponedeljak 22. januara u 18 časova, u Velikoj sali JONS (Jevrejska 11/I) prisustvujete otvaranju izložbe "Njih ne smemo zaboraviti" Mirjane Lehner Dragić iz Beograda. 
Izložbu, pored autorke, otvara gospodin Aleksandar Gaon, potpredsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.
U programu učestvuju umetnici: Erne Švan-violina i Hilda Švan-klavir


Mirjana Lehner Dragić rođena je u 1936. u Beogradu. Akademiju primenjenih umetnosti, Grafički odsek, završila je 1963. u klasi profesora Mihajla Petrova. Po završetku studija bavila se ilustrovanjem i opremanjem knjiga, likovno-pedagoškim radom (predavala u osmogodišnjim školama a opremu knjige i dekorativno pismo u Srednjoj dizajnerskoj školi u Novom Sadu) i slikanjem. Sarađivala je sa brojnim izdavačkim i novinskim kućama.

Status slobodnog umetnika stekla je 1965. Član je ULUPUDS-a od 1970. Dobitnik je nagrade za životno delo ovog udruženja - za stvaralaštvo dugo više od pola veka. Do sada je imala 55 samostalnih izložbi, a učestvovala je i na brojnim grupnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu (Izrael, Grčka, Francuska , Bugarska...).

Niz godina radila je kao saradnik Arheološkog muzeja Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Vojvođanskog muzeja...

Boravila je na više studijskih putovanja u Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Izraelu. Slike Mirjana Lehner Dragić nalaze se u brojnim privatnim zbirkama i državnim muzejima i galerijama u zemlji i inostranstvu.

Živi i radi u Beogradu.