Close

Evropski dan jevrejske kulture

Izlo┼żbom, kratkim filmom i koncertom, i ovog septembra je obele┼żen Evropski dan jevrejske kulture u Novom Sadu.

U holu novosadske sinagoge, postavljena je izlo┼żba na temu Evropa i jevrejska dijaspora. Autori izlo┼żbe iz Nacionalne biblioteke Izraela dali su pregled kretanja, ┼żivota u zajednicama i dostignu─ça pojedinih znamenitih li─Źnosti u dijaspori tokom dva milenijuma. Pored tekstualnog objašnjenja, panoa bogatih fotosima, mapama i portretima, prikazan je i kra─çi film na ovu temu. Iskoristili smo ovu priliku pa smo izlo┼żbi pridodali jedan deo kojim smo predstavili i našu, novosadsku zajednicu, kao deo evropske dijaspore.


Na po─Źetku programa, pozdravnu re─Ź prisutnima uputila je g─Ĺa Karon Sethil iz Nacionalne biblioteke Izraela, koja je iz Jerusalima u Novi Sad stigla, izme─Ĺu ostalog, i zato da bi prisustvovala ovoj ve─Źeri. Istakla je da je programski cilj te biblioteke da sakuplja, ─Źuva i predaje u nasle─Ĺe intelektualno i kulturno blago Jevreja, kako bi ono bilo pristupa─Źno svima u svetu. Ta ustanova je partner projekta Evropskog dana jevrejske kulture, kao i svih onih organizacija, arhiva i muzeja, koji rade na ─Źuvanju kulturnog nasle─Ĺa jevrejskih zajednica.


Usledio je koncert. Nikola David, operski peva─Ź i kantor, nastupio je uz klavirsku pratnju Ljubice Gruji─ç iz Beograda. Ovaj talentovani, uspešni umetnik, rodom iz Bele Crkve, diplomirao je na Muzi─Źkoj akademiji u Novom Sadu, a nakon niza zapa┼żenih uloga u zemlji, karijeru je nastavio u Nema─Źkoj, gde nastupa u operskim ulogama neguju─çi lirski i karakterni tenorski fah. Nikola David je završio i studije izvo─Ĺenja jevrejske liturgijske muzike, te je postao prvi kantor u Nema─Źkoj posle Drugog svetskog rata. Profesionalnu saradnju sa horom Hašira neguje od samog po─Źetka. U niz zajedni─Źkih koncerata sada je uvrstio i ovaj. Hor Hašira je i ovom prilikom briljirao sa devet poznatih, uvek inspirativnih kompozicija, sa dirigentkinjom Vesnom Kesi─ç Krsmanovi─ç, koja sa ovim horom sara─Ĺuje ve─ç trinaest godina. Za klavirom, hor je pratila Julija Bal.


Po završetku koncerta, usledio je koktel u klubu Jevrejske opštine. Manifestaciju je propratila i televizija. Predsednik Goran Levi je bio gost u Jutarnjem programu, kao i sagovornik na Drugom kanalu TV Vojvodine, a o samom doga─Ĺaju izvestio je ve─Źernji Dnevnik TV Vojvodine.

Puna dvorana Sinagoge, veliko interesovanje za ovu kulturnu manifesaciju dokazuje da predstavljanje i tuma─Źenje jevrejske kulture na ovaj na─Źin vredi truda.


Edita Jankov