Festival meda održaće se od 19. do 21. septembra na Trgu slobode i u Zmaj Jovinoj ulici.

Festival meda održaće se od 19. do 21. septembra na Trgu slobode i u Zmaj Jovinoj ulici.

Prema rečima predsednika Društva pčelara "Jovan Živanović" Miodraga Čupića Festival meda okupiće preko 100 izlagača proizvođača meda, pčelarske opreme i domaće radinosti.

"Osim toga organizujemo i kulturno-zabavni program sa oko 1500 učesnika iz svih gradova Srbije. Svake godine održi se i medeni šah gde se umesto figura postavljaju medići u nameri da najmlađe sugrađane zainteresujemo za najzdraviju namirnicu. Uvek doniramo određene količine meda u humanitarne svrhe, a ove godine izabrali smo školu dr Milan Petrović, Dečje selo iz Sremske Kamenice i dom za decu i omladinu ometenu u razvoju Veternik", naveo je Čupić.

Kako je rekao zamenik predsednika Društva pčelara Đorđe Mrkić pčelarstvo je dugo bilo na marginama i više se smatralo za hobi nego za privrednu granu, a dugogodišnjim organizovanjem raznih manifestacija, pa i Festivala meda, namera Društva bila je da doprinesu predstavljanju stvarnih potencijala pčelarstva. Kako je objasnio, iako je prioritetna uloga pčelarstva u zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi, po podacima kojima on raspolaže Srbija je ove godine izvezla oko 3.370 tona meda što je 15 miliona dolara prihoda od te privredne grane.