Povodom obeležavanja Svetskog Dana planete Zemlje, JP "Nacionalni park Fruška gora" danas organizuje veliku akciju čišćenja Fruške gore.

Akciji će se priključiti učenici osnovnih i srednjih škola, kadeti iz policijske škole u Sremskoj Kamenici, pripadnici nevladinih organizacija i udruženja.

Gorani će, po tradiciji, uređivati Stražilovo, planinari će biti raspoređeni duž trase Fruškogorskog maratona, članovi Eko kamping asocijacije i biciklisti će čistiti Čortanovačku šumu, a ekološka udruženja okolinu Iriškog venca i duž Grebenskog-partizanskog puta. Učesnici akcije biće raspoređeni na 47 lokacija u svih pet teritorijalnih uprava, a akcija će trajati od 8 do 14 časova. Za svakog učesnika obezbeđene su rukavice i 7.000 kesa za otpad koje će biti podeljene na lokacijama koje se čiste.

"I ove godine primećene  su veće količine otpada na Fruškoj gori, ali moramo istaći u znatno manjoj količini nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Ove godine akcenat je stavljen na čišćenje i uređenje puteva, staza Fruškogorskog maratona i izletišta, kako bi se pripremili lokaliteti za prvomajske praznike i staze Fruškogorskog maratona koji će se ove godine održati 26. aprila", stoji u saopštenju NP Fruška Gora.

O akciji su obaveštene policijske uprave i stanice kako bi se osigurala bezbednost učesnika, posebno duž prometnih komunikacija. Svi koji žele da se priključe sakupljanja smeća, u 8 sati treba da se prijave kod Informativnog centra na Iriškom vencu, gde će dobiti kese i rukavice, nakon čega će biti raspoređeni na različite loklacije.