Од следеће године један пуњач за све телефоне

Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента расправљао је о обавези увођења јединственог пуњача за све мобилне апарате и мање

Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента расправљао је о обавези увођења јединственог пуњача за све мобилне апарате и мање електронске уређаје. Како је изјавила Биљана Борзан, потпредседница европских социјалиста, ове промене могле би да се реализују већ следеће године.

– Ово су добре вести за грађане. Свако има неколико старих пуњача по фиокама, а константно купујемо нове. Неки пуњачи чак подижу цену уређаја, тако да би стандардизација по којој би постојао један пуњач за све врсте мобилних телефона, као и других малих електронских уређаја, довела до уштеде, изјавила је Борзан.

Она је додала да електронски отпад расте од три до пет одсто годишње широм Европске уније и да мере које је Европска комисија до сада предузимала нису донеле битније резултате.

Произвођачи се, наводно, нису одазвали јер њима различити пуњачи који се промене у свакој генерацији мобилних телефона стварају профит кога не желе да се одрекну.

Подаци показују да би стандардизацијом пуњача за половину електронских уређаја потрошачи уштедети више од пола милијарде евра до 2021. године. Према подацима европске статистике годишње се баци 51.000 тона пуњача. Управо зато су у току консултације о начину на који би се пуњач стандардизовао, док би законске одредбе могле да се усвоје већ следеће године.

– Ово би био само један мали корак према одрживој потрошњи. Чак 78 одсто потрошача морао је да замени свој мобилни телефон само зато што проблем није решен у фази дизајна производа и на томе планирам и даље да радим, закључила је Борзан.