Kako se boriti protiv toga

Poslednja istraživanja pokazala su da su prekomerna buka i galama  u restoranima postali prvi na listi žalbi gostiju, čak i pre žalbi na usluge i hranu.

Glasni restorani i buka u njima nije samo iritantna, ona može uticati lose po zdravlje ljudi, posebno po zaposlene u restoranima i po goste koji ih redovno obilaze. Izlaganje visinama zvuka od 70 do 80 decibela, što je u današnje vreme sasvim normalno, može uzrokovati oštećenje, pa čak i gubitak sluha.

Uzimajući u obzir ove okolnosti, dolazi se do pitanja zašto bi uopšte bilo koji ugostitelj sa namerom to radio, ugrožavao zdravlje svojih gostiju, znajući da mu od njih zavisi opstanak u poslu. Istraživanja su pokazala da postoji nekoliko “dobrih” razloga za to, a uglavnom su svi vezani za trendove u ugostiteljstvu, li imaju veze sa filozofijom i vizijom restorana i dizajnom.

Niko ne želi da ide u mauzolej

U sjajnom članku New York magazina o buci u restoranima, autor Adam Platt ističe da je “Great Boom” u restoranima počeo cvetati kasnih 90-ih godina, u vreme kada  čuveni šef Mario Batali počeo puštati muziku u kojoj su on i njegovo osoblje uživali dok su radili. Narednih nekoliko godina, kako navodi Platt, legije imperatora Batalija su prihvatile njegovu kulturu, i zavile ideju u zid zvuka.

Batali je objasnio njegovu sklonost glasnim restoranima vrlo jednostavno, on oseća kako zvuk prenosi vibracije života i energije, osećaj sa kojim se poistovećuju gosti restorana u New Yorku. Dakle, bučno, možda i neprijatno glasno, postaje trend i moda.

Danas, restorani i dalje koriste glasnu muziku kako bi postigli istu dinamiku. Svi vodeći restorani po gradu, svi su prilično glasni, svi su u potrazi za dobrim raspoloženjem i energijom, jer zaista niko ne želi ući u mauzolej. To je toliko postalo rasprostranjeno, da su restorani sa tihom i diskretnom muzikom postali negostoljubivi, mesta gde se sve čuje, gde čak može biti i neprijatno.

Dobro ozvučenje je skupo

Na prvi pogled, prilikom otvaranja restorana, ozvučenje je nešto o čemu se ne razmišlja ozbiljno. Međutim, to je tema o kojoj svi razmišljaju na samom početku. Iako je, ako se to radi profesionalno i ozbiljno, prilično skupa investicija, prilikom postavljanja se angažuju stručnjaci iz oblasti akutike, kako bi iskustvo bilo besprekorno.

Instalacija zvučnih sistema je dovedena do savršenstva, i postoji puno sredstava i opreme koji se koriste prilikom ugradnje, pa tako sva oprema može biti ili diskretno sakrivena, ili u potpunosti nevidljiva, a da u isto vreme pruža vrhunske performanse.

Promena estetike restorana je imala veliki uticaj na uši gostiju

Razmislite o poslednjim trendy restoranima koje ste posetili. Postoji dobra šansa da je bar jedan od njih bio smešten u modernom industrijskom prostoru, s minimalno ukrašenim betonskim zidovima, golim stolovima i podovima, visokim tavanicama i potpuno izloženim cevima i ventilacijom. Eksplozija novih restorana i pomak u estetici, vrlo prostrani prostori na kojima se danas obično nalaze restorani, potpomogli  su razvoju buke u restoranima.

Vrhunski restorani su postupno uklonili tepihe, teške zavese, stolnjke i plišane prekrivače, da bi brzim tempom modernizovali svoje restorane uklonivši sve što može uticati na smanjenje buke, ili bilo šta što može biti zvučna izolacija. I dok su ti elementi koji apsorbuju zvuk izlazili iz mode, mnogi su restorani predstavili koncept otvorenih restorana, s otvorenim kuhinjama i barovima, što je pomoglo u povećanju prostora, vizuelno i realno.

Amerikanci su jednostavno glasni

Krajnji zaključak i ocena o tome zašto su restorani tako glasni nema nikakve veze sa ugostiteljima, dizajnerima ili akustičnim inženjerima. To ima veze sa kulutrom i narodom, u ovom slučaju sa  Amerikancima, za koje se verujem da su u proseku nešto glasnija nacija nego ostale.

Često se dešava da su izuzetno glasni u restoranima, glasni na ulicama dok razgovaraju telefonima ili sa prijateljima, to je prosto njihov način života.

Kako se zaštiti od prekomerne buke?

U poslednjoj deceniji, od kad su glasni restorani postali česti, bilo da su u pitanju bistro, casual ili fine dining koncept restorani, uvek će postojati osnovna ideja, sedenje za stolom ili barom i uživanje u razgovoru, ipak je konverzacija jedna od osnovnih civilizacijskih tekovina.

Polako se vraćaju restorani koji ponovo postavljaju tepihe i dekorišu enterijer da bude udoban, prijatan i nenametljiv, prostore koji će pružiti toplinu doma, i koji će zameniti industrijske hale manjim prostorima.

Takođe, sve su popularnije aplikacije koje mere nivo buke, gde gosti ne mogu direktno uticati na smanjenje buke ili na politiku restorana i poslovanja, ali mogu uticati indirektno i to na najbolji način, oni mogu jednostavno podeliti svoje iskustvo na društvenim mrežama. Opšte je poznata stvar da se preko interneta i društvenih mreža danas sve radi, od rezervacije do ocenjivanja restorana i usluge, niko više ne želi da bude loše rangiran irizikuje da ostane bez posla.

Kako se navodi u New York časopisu, ovo su samo neki od načina kako da se ne izlažete buci a da opet posećujete restorane:

  • Idite ranije, iako to nije baš najzabavnije. Ukoliko ste tamo pre 19 časova, sve su šanse da ćete na miru uživati u obroku.
  • Tražite mirniji sto, nisu svi jednako postavljeni i isti. Najbolje da to unapred rezervišete.
  • Zahtevajte da se muzika utiša, ukoliko smatrate da je preglasna. Zapamtite, gost je uvek u pravu.
  • Žalite se, ukoliko rukovodioci restorana budu imali puno žalbi, možda i shvate da rade nešto pogrešno.