Ove poznate ptice roze boje nastanjuju tople i vlažne predele svih kontinenata.

Ove poznate ptice roze boje nastanjuju tople i vlažne predele svih kontinenata. Njihovo omiljeno područje za život su estuari i slana jezera. Uzimajući u obzir njihov oblik tela, flamingosi su začuđujuće dobri plivači, mada veći deo vremena provode na širokim i blatnjavim obalama gde se hrane i razmnožavaju.

Flamingosi  zasigurno predstavljaju jedine visoke roze ptice na područijima koje nastanjuju. One takođe imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove sa crnim vrhom koji su savijeni na dole.  

Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, sitnim ribicama, larvama insekata i sl. Na blatnjavom zemljištu ili plićaku, oni koriste svoje duge noge i plovne kožice na prstima da razmute zemljište. Zatim se svojim kljunovima, a ponekad i celom glavom, zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju zajedno blato i vodu kako bi iz njih filtrirali svu hranu.

Za njihovu ružičastu boju, odgovorni su račići kojima se hrane i čiji suplementi im daju ružičasti pigment. U zatočeništvu njihovo perje počinje da gubi ružičastu boju i postaje belo osim ako ne nastave da se hrane račićima.

Flamingosi žive i hrane se u grupama koje se zovu jata ili kolonije. Njihova sigurnost leži u brojnosti, koja im pomaže da se zaštite od grabljivica za vreme dok se hrane. Flamingosi se takođe i razmnožavaju dok su u kolonijima. Jednom kada se parenje završi, jedan par čuva neizmenično jedno jaje, dok se mladi ptić ne izlegne. Ptići flamingosa su sive i bele boje i ne dobijaju ružičastu boju perja sve do svoje druge godine. U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područija isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.