Pre 11.000 godina čuvena pustinja nije izgledala ni nalik današnjoj

Pre 11.000 godina čuvena pustinja nije izgledala ni nalik današnjoj, već je bila prekrivena bujnim zelenilom i bogata jezerima.

Kada ljudima spomenete pustinju sigurno im prvo na pamet padne Sahara i njene peščane dine, Sunce koje prži i skrivene oaze. Ali pre 11.000 godina, ona nije bila ni nalik tome. Ova pustinja u severnom delu Afrike nekada je bila zelena i puna života. Imala je jezera, reke, pašnjake, čak i šume. Gde je sve to nestalo?

Arheolog Dejvid Rajt smatra da su ljudi i njihove koze započeli ovu veliku ekološku transformaciju. U studiji u časopisu "Frontiers in Earth Science" on se bavi ovim pitanjem koje godinama zadaje muke arheolozima i paleoekolozima.

Sahara je već dugo podložna smenama vlažnosti i suše. Ove fluktuacije prouzrokuje nagib Zemljine ose koja utiče na ugao pod kojim sunčevo zračenje prodire kroz atmosferu. Kroz istoriju naše planete, u određenim intervalima, od Sunca dolazi više energije tokom sezone monsuna u zapadnoj Africi i tokom perioda vlažnosti padne više kiše na severnu teritoriju kontinenta.