Ali zašto lišće menja boju u jesen, pre nego što opadne?

U svim zemljama na severnoj polulopti vlada kasna jesen, pa je u mnogim umerenim područjima lišće na drveću dobilo žutu, narandžastu i crvenu boju.

Ali zašto lišće menja boju u jesen, pre nego što opadne? Obični ljudi ne znaju da daju naučno objašnjenje i uglavnom imaju poetične odgovore.
- Prema legendi, tri lovca i njihov pas gonili su velikog medveda sve do neba, gde su ga ubili. Njegova krv kaplje na lišće i boji ga u crveno - izjavila je jedna stanovnica Kolorada.
- Čula sam da je razlog taj što Bog voli da vidi razne boje po svetu da bi znao gde je koje godišnje doba - navela je druga.
- Moja mama je govorila da noću dolaze vile i boje lišće - rekao je Dejv Saterlend, prirodnjak iz Planinskih parkova „Boulder".
On je istakao da lišće počinje da menja boju već u leto. Uz pomoć sunca i pigmenta zvanog hlorofil, biljke pretvaraju ugljendioksid u svoju osnovnu hranu - šećer. Ali hlorofil krije i tajnu promene boje.
- Žuti pigment je sve vreme prisutan ispod zelene maske i samo čeka da hlorofil počne da se razlaže da bi pokazao istinsku boju lišća - žutu - rekao je Saterlend za Glas Amerike.
Kada zeleni pigment izbledi, žuti pigment pomaže lišću da iskoristi poslednju energiju sunčevih zraka. Crvena boja lišća dolazi od pigmenta zvanog antocijanin.
- Svi znaju za antocijanin. Od njega su jagode crvene, a kupine crne - objasnio je Saterlend.