Deca su podložnija virusima i bakterijama od odraslih

Svaka mama zna koliko je važno da njeno dete ima dobar imunitet

Deca su podložnija virusima i bakterijama od odraslih, pa učinite sve kako bi vaš mališan bio zdraviji i snažniji.

Igranje napolju jača imunitet. Iako je veća verovatnoća da će dete pokupiti više virusa ako se druži s drugom decom, upravo ta izloženost jača imunitet. Naime, dete će do pete godine biti otpornije na bolesti od dece koja nisu išla u vrtić ili se nisu redovno družila s vršnjacima.

Duvanski dim je veoma štetan za decu koja su u razvoju. Pasivno pušenje u detinjstvu povezano je s povećanim rizikom od astme i bolesti disajnih puteva, kao i od bolesti srca. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog deteta jeste da ga što manje izlažete duvanskom dimu.


Učinite sve da dete zavoli zdravu hranu. Hranljivost voća i povrća ništa ne može nadmašiti jer su oni najbolji izvori antioksidanasa, vitamina, minerala, vlakana i vitamina, koji štite ćelije od oštećenja. Neka vaše dete svakog dana ima obrok ili užinu od voća ili povrća.

Pranje ruku najbolji je način da smanjite rizik od nastanka bolesti, zato naučite svoje dete da stekne tu korisnu naviku.

Kvalitetan san je veoma važan. Dok dete spava, njegov organizam stvara antitela i hormone rasta. Nedostatak sna može sprečiti proizvodnju interleukina, koji su odgovorni za odbranu od infekcija.

Gojaznost je bolest koja je sve češća među decom pošto im manjka fizičke aktivnosti. Podstaknite dete da se što više kreće jer je to neophodno za njegov pravilan razvoj. Fizička aktivnost podstiče rad srca, cirkulaciju, jača mišiće i kosti, a pozitivno utiče i na raspoloženje.