Za nekoliko nedelja na našim rafovima pojaviće se prvih osam proizvoda, mesnih prerađevina pet prerađivača, sa oznakom „srpski kvalitet“.

Za nekoliko nedelja na našim rafovima pojaviće se prvih osam proizvoda, mesnih prerađevina pet prerađivača, sa oznakom „srpski kvalitet“.

Taj logo bi trebalo da bude garant višeg kvaliteta, ali i da je proizvod napravljen u Srbiji od domaćih sirovina.

Kvalitet će biti dvostruko kontrolisan. Proveravaće ga kontrolne kuće koje će ovlastiti Ministarstvo poljoprivrede, ali i nadležne inspekcije tog ministarstva.

„Ovde je isključivo reč o sirovini koja je iz Srbije i na tome ćemo insistirati. Tako povećavamo proizvodnju u osnovnoj delatnosti, a s druge strane činimo kupcima dostupnijim proizvode koji su većeg kvaliteta“, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović navodi da oznaka „srpskog kvaliteta“ treba da doprinese tome da se država uključi u potvrdu da je ono što je napisano na deklaraciji baš tako, da je nešto proizvedeno u Srbiji baš iz Srbije.

Takođe, na taj način se pomaže i potrošačima da pronađu robu iz Srbije, jer kako kaže ministar, sva istraživanja pokazuju da potrošači žele našu robu, ali ne znaju gde da je nađu.

Oznaka „srpski kvalitet“ obezbediće, tvrde nadležni, i veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu.

Državnu oznaku „Srpski kvalitet“ dobilo je osam proizvoda: „Karneksova“ domaća mesnata slanina, pašteta s komadićima mesa „Selekšn“ i pašteta „Selekšn“ sa dimljenom slaninom, Industrija mesa „Topola“ ima dva proizvoda s tom oznakom – ljuti kulen i „izletničku salamu“, a Industrija mesa „Zlatiborac“ „kraljevsku salamu“ i „pileću delikates salamu“.