Close

Projekat "Soul Train" - predstava pantomimičara u JONS

Pantomimičari Ofer Goren i Amiram Atijas na sceni Jevrejske opštine Novi Sad

Jevrejska opština Novi Sad je 25. marta bila domaćin gostima iz Izraela, koji su publici priredili veselu zabavu kroz retku scensku umetnost, pantomimu. Ovaj nastup omogućio je projekat Soul Train iz Izraela, koji ima za cilj da uspostavi kulturne spone sa dijasporom u čitavom svetu.
Pantomimičari, Ofer Goren i Amiram Atijas, uključili su i publiku u ulozi učesnika u igrokaz o Esteri, kao i u nekoliko biblijskih priča, onu o Adamu i Evi, Davidu i Golijatu, a videli smo i kratku scenu jevrejskog venčanja. Pri tom, sve se odvijalo bez reči, gestovima, pokretom i mimikom, dopadljivo, uz mnoštvo šarenih kostima, maski i perika. Odjednom smo se i mi iz publike našli na pozornici, bili ogrnuti sjajnim plaštom, sa perikom ili krunom na glavi i postali kralj Ahašver, kraljica Vašti, Mordehaj, Haman, kraljica Estera... Scenski pokret uz odsustvo reči dočarao je tok radnje Megile o Esteri svima razumljivo, pri čemu je vedrom tonu umnogome doprinela revijalna muzika brzog ritma.
Na kraju jednočasovnog programa, razdragana publika je zahvalnost izrazila aplauzom, dok je u toku ove zanimljive predstave, ponesena efektnim obrtima, pojedine momente snimala mobilnim telefonima.
Dvojica pantomimičara su, sutradan, krenula iz Novog Sada put Sarajeva, Zagreba i Splita, noseći sa sobom veliki kofer prepun rekvizita, da bi i tamošnjoj publici prikazali vedru predstavu, uz širok osmeh na licu, bez reči.


Edita Jankov