Close

Predstavnici Jevrejske opštine Pančevo u poseti JO Novi Sad


Projekcija filma „Stratište u Deliblatu“, bila je povod za posetu našoj Opštini 18. marta, gde je publici prikazan video zapis u produkciji pančevačke Jevrejske opštine o mestu stradanja, na kome je 1941.g. život izgubilo oko četiri stotine trideset Jevreja, zarobljenika logora u Banjici.
Spomen obeležje stradalima je još 1955.g. podigao Savez boraca, ali je u međuvremenu ono oronulo, zapostavljeno i tek je nedavno, zahavaljujući i ovom filmu, ponovo dospelo u žižu javnosti. Naime, nakon emitovanja na Televiziji Pančevo, spomenik je obnovljen uz pomoć lokalnih vlasti. U dokumentarnom filmu, David Montijas u ulozi naratora, daje osvrt na istorijska dešavanja, dok su pojedini prilozi snimljeni prilikom komemoracija na tom mestu, gde predstavnici lokalnih vlasti, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Jevrejske opštine Pančevo, Saveza jevrejskih opština Srbije, odaju počast nedužnim žrtvama polaganjem venaca i svečanim govorom.
Dokumentarni film, snimljen po projektu Saveza jevrejskih opština Srbije, beleži tragične događaje iz Drugog svetskog rata, koji su se desili na jugu Banata. Zahvaljujući ovom ostvarenju, mladi naraštaji, sadašnji i budući đaci – kojima će film biti prikazan ili koji će to mesto posetitit - imaće prilike da steknu saznanja o mračnoj strani istorije svoga kraja.


Edita Jankov